Першим ударом західними ракетами по Росії знищено командний пункт армії, що наступає на Харків

Коментарi:

У Білгородській області внаслідок удару Збройних сил України було зруйновано базу відпочинку «Нежеголь», яку російська армія використовувала як командний пункт.

Загинули щонайменше троє військовослужбовців, пишуть місцеві каналі з посиланням на джерела в екстрених службах.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За їхніми словами, база у шебекінському мікрорайоні Титівка, що належить Білгородському державному університету, давно використовувалася військовими. ЗСУ вдарили по ній вранці 9 червня, ймовірно, за допомогою реактивних систем залпового вогню HIMARS. У момент атаки там перебували щонайменше 15 військовослужбовців.

За даними телеграм-каналу «Досьє шпигуна», на базі відпочинку «Нежеголь» було розгорнуто командний пункт, який керує підрозділами, які беруть участь у наступі на Харківську область, у тому числі на Вовчанськ, де зараз тривають інтенсивні бої. Внаслідок атаки будинок отримав значні пошкодження, вісім офіцерів зникли безвісти. Джерела каналу зазначили, що «Нежеголь» фігурувала у «списках цілей» ЗСУ, про що розвідка попереджала управління 6-ї армії як мінімум за тиждень до удару, проте жодних контрзаходів не було вжито.

Фото зруйнованої відпочинкової бази опублікував білгородський телеграм-канал «Попіл». Супутникові знімки, викладені журналістом Радіо Свобода Марком Крутовим, також підтверджують атаку по Нежеголі. Російські військовослужбовці перебували там як мінімум із грудня 2022 року — про це свідчать фотографії, зроблені на той час одним із солдатів на об'єкті.

Джерело Sky News у ВСУ повідомляло, що 9 червня український військовий літак вперше вразив військовий об'єкт на території Росії – метою був командний пункт російської армії в Білгородській області.

Міноборони РФ ситуацію не коментувало, губернатор В'ячеслав Гладков, який зазвичай повідомляє про всі атаки на регіон, також не згадав удару по «Нежеголі» у своєму зведенні, що може свідчити про те, що це був військовий об'єкт.

Наприкінці травня США дозволили Україні бити американською зброєю територією Росії. Як пояснював координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Джон Кірбі, Вашингтон дозволяє ЗСУ завдавати «точкових та обмежених» ударів по військових об'єктах для зриву атак на Харківську область. Такий дозвіл скоротив площу безпечного простору для російської армії на 16%, підрахували аналітики Інституту вивчення війни (ISW).