США відключили від доларів та євро Московську біржу

Коментарi:

Дедоларізація, про яку так мріяв Путін, відбулася. Але Захарова чомусь засмутилася і сказала, що РФ «не залишить подібні агресивні дії без відповіді».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Мінфін США в середу оголосив про введення санкцій проти Московської біржі та її ключових структур – Національного клірингового центру та Національного розрахункового депозитарію.

Торговий майданчик, а також НКЦ і НРД внесені до SDN-list — найжорсткіший список санкцій, що забороняє будь-які операції, випливає з релізу Управління з контролю за іноземними активами (OFAC).

Внаслідок санкцій торги доларом та євро на біржі з 13 червня буде зупинено, повідомила прес-служба торгового майданчика. Банк Росії підтвердив: "у зв'язку із запровадженням США обмежувальних заходів" проведення біржових торгів та розрахунки поставних інструментів у доларах США та євро "зупиняються".

Для визначення офіційних курсів валют відтепер ЦБ використовуватиме позабіржовий ринок, де операції продовжаться, а також звітність банків.

До санкцій проти біржі ЦБ готувався з літа 2022: тоді, за даними Forbes, регулятор почав готувати план на випадок зупинки біржових торгів валютою. Джерела видання побоювалися, що окрім складнощів із визначенням валютних курсів, у результаті санкцій буде заморожено клієнтську валюту в НКЦ. На той момент обсяг коштів у зоні ризику оцінювався у $50 млрд.

Нові страхи виникли на ринку в грудні 2023 року, коли брокери один за одним почали вводити валютні обмеження для клієнтів, побоюючись, що Московська біржа повторить долю Санкт-Петербурзької, де після санкцій США зависли $3 млрд.