Росія за чотири місяці впустила сто авіабомб на власні та окуповані регіони

Коментарi:

За останні чотири місяці російська військова авіація впустила 93 бомби на Білгородську область та окуповані території України.

Останні випадки сталися 11 та 12 червня, повідомило виданню ASTRA джерело в екстрених службах Білгородської області. П'ять фугасних авіаційних бомб знайшли у селах Неклюдове, Новобудівка, Цепляєво-друге, в районах селищ Батрацька Дача та Ленінський.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

До цього російські бомби падали на передмістя Білгорода у день обвалення багатоповерхівки – 12 травня. Дві ФАБ-500 обрушилися на селище Розумне-54 з різницею о восьмій годині. Місце падіння бомб розташоване менш ніж за 8 км від будинку по вулиці Щорса, 55А, в якому того ж дня внаслідок влучення боєприпасу обрушився під'їзд. Обидві ФАБ закопали в землю і не розірвалися. Губернатор В'ячеслав Гладков невдовзі закликав місцевих жителів евакуюватись на час проведення розмінування.

Згідно з підрахунками The Insider, лише протягом 2024 року на території Білгородської області щонайменше 39 разів фіксувалися позаштатні падіння російських авіабоєприпасів: 38 різних модифікацій ФАБ та однієї ракети Ч-59. Як мінімум двічі ФАБ падали у Білгороді.

На початку цього року російська авіабомба впала на село Петропавлівка Воронезької області. Внаслідок інциденту, що трапився 2 січня, постраждали чотири особи, понад 100 житлових будинків отримали різні ушкодження. Також постраждали школа, будинок культури, будівля адміністрації, п'ять легкових автомобілів та трактор.

Через кілька днів — 8 січня — під час обстрілу України російська ФАБ впала на місто Рубіжне в «ЛНР». Мешканців довколишніх будинків екстрено евакуювали. П'ятьох людей, включаючи двох дітей, направили до пунктів тимчасового розміщення, решта вирішила переїхати до родичів та друзів.

Подібні інциденти відбувалися і минулого року. Так, 20 квітня 2023-го у центральній частині Білгорода вибухнула авіабомба, яку впустив на місто російський військовий літак Су-34. У Міністерстві оборони РФ назвали те, що сталося, «нештатним сходом авіаційного боєприпасу» і визнали «пошкодження житлових будівель», не уточнивши їх кількість. Також військове відомство повідомило, що постраждалих начебто немає.