США та Україна підписали угоду з безпеки терміном на 10 років

Коментарi:

Президент США Джо Байден та його український колега Володимир Зеленський підписали двосторонню угоду про безпеку терміном на 10 років, повідомляє Reuters.

Документ спрямовано на посилення захисту України від російської агресії.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Угода, підписана на полях саміту G7 в Італії, має стати черговим кроком на шляху до членства України в НАТО, випливає з документа. Також протокол передбачає зустріч протягом 24 годин вищих посадових осіб двох країн у разі нападу чи загрози нападу на Україну. У рамках зустрічі представники Києва та Вашингтона обговорять заходи реагування та визначать, які кошти для оборони потрібно надати Україні додатково.

«Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україні потрібні значні військові сили, надійні можливості та стійкі інвестиції в її оборонно-промислову базу, які відповідають стандартам НАТО», — йдеться у тексті документа. Крім того, США знову висловили підтримку захисту суверенітету та територіальної цілісності України на тлі спроб російської армії наступати на сході країни.

З угоди також випливає, що Сполучені Штати надаватимуть довгострокову матеріальну, навчальну, консультаційну, розвідувальну, охоронну, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку Україні для розвитку її сил безпеки та оборони з метою захисту суверенітету та незалежності країни та стримування можливої агресії у майбутньому. .

На сьогоднішній день угоду щодо безпеки Україна підписала із 16 країнами. Серед них Великобританія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Іспанія, Японія та інші. Усі домовленості розраховані на 10 років.

На початку цього року посол США в Україні Бріджіт Брінк повідомила про два проведені раунди переговорів між Києвом та Вашингтоном щодо питання зобов'язань з безпеки. Дипломат зазначила, що досягнення цієї домовленості є стратегічним завданням, яке постає перед президентом США. Вона також заявила, що Сполучені Штати підтримують вступ України до НАТО і угода про безпеку призначена для створення «моста для забезпечення безпеки», доки членство України в альянсі не стане реальністю.