Сьогодні в Німеччині розпочинається чемпіонат Європи з футболу

Коментарi:

Хто фаворит, за ким слідкувати та які сюрпризи можуть бути на Євро-2024

14 червня у Німеччині розпочинається 17-й чемпіонат Європи з футболу. Матч-відкриття, в якому Німеччина зіграє проти Шотландії, пройде в Мюнхені і розпочнеться о 22 годині за київським часом. Фінал відбудеться в Берліні за місяць — 14 липня.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Це перший із 2006 року великий футбольний турнір, що проходить у Німеччині. Тоді країна приймала чемпіонат світу, у фіналі якого Італія перемогла Францію (пам'ятаєте удар головою Зінедіна Зідана у груди Марко Матерацці?).

А ще цей чемпіонат — найбільший захід у Європі після початку повномасштабного вторгнення Росії до України (на тлі загострення на Близькому Сході та напруженої політичної обстановки у самій Німеччині за порядком під час Євро стежитимуть понад 20 тисяч поліцейських).

Хто зіграє на Євро?

Загалом на турнірі виступатимуть 24 команди, які проведуть 51 зустріч у 10 містах. Майже всі найкращі збірні досить легко потрапили на Євро: з 2016-го кількість учасників турніру збільшила у півтора рази, відбірковий турнір став помітно простіше. Не поїхали до Німеччини лише дві сильні команди: Норвегія та Швеція. Через це глядачі не побачать відразу кількох найкращих гравців минулого клубного сезону: наприклад, Ерлінга Холанда («Манчестер Сіті»), Мартіна Едегора («Арсенал») та Александера Ісака («Ньюкасл»).

Повний склад учасників виглядає так:

Група A: Німеччина, Шотландія, Угорщина, Швейцарія

Група B: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія.

Група C: Словенія, Данія, Сербія, Англія.

Група D: Польща, Нідерланди, Австрія, Франція.

Група E : Бельгія, Словаччина, Румунія, Україна.

Група F: Туреччина, Грузія, Португалія, Чехія.

Україна зіграє перший матч на Євро 17 червня із Румунією. Потім 21-го числа зі Словаччиною та 26-го з Бельгією.

Команди у кожній групі зіграють між собою по одному разу. З кожного квартету до 1/8 фіналу вийдуть по дві команди; також у плей-офф потраплять чотири команди, які посіли третє місце у своїй групі (насамперед ті, хто набере більше очок).

Росія у відбірному турнірі до чемпіонату не брала участі через війну: після 24 лютого 2022-го російським клубам та збірним заборонено виступати на міжнародних турнірах.

Хто головні переможці?

Англія

Минулого чемпіонату Європи 2021 року англійці вперше за багато років дісталися фіналу міжнародного турніру — але програли італійцям у серії пенальті. Цього разу аналітики вважають Англію і головним фаворитом турніру, оцінюючи шанси на перемогу майже в 20%.

Така оцінка не видається завищеною. Лідери збірної провели чудовий сезон у своїх клубах. Півзахисник Джуд Беллінгем за рік виріс у головну зірку мадридського «Реала» і став найрезультативнішим гравцем клубу в сезоні (23 голи та 13 гольових передач). Разом із мадридцями він виграв чемпіонат Іспанії та Лігу чемпіонів. Філ Фоден разом із «Манчестер Сіті» виграв титул чемпіона Англії, забивши 27 м'ячів і віддавши 12 гольових передач. А капітан збірної Харрі Кейн провів перший сезон у «Баварії» — нападник знову залишився без трофеїв, натомість відзначився 44 рази у 47 матчах.

Англія має найдорожчий склад серед усіх учасників Євро: за підрахунками профільного сайту Transfermarkt, загальна вартість футболістів перевищує півтора мільярда євро. Втім, це нічого не гарантує. Англійці претендують на перемогу в кожному турнірі, але єдиний раз досягли успіху на чемпіонаті світу 1966-го. З того часу «три леви» регулярно провалюються. При цьому клубний чемпіонат Англії багато фанатів називають найсильнішим у світі.

Франція

Другий претендент на перемогу після Англії. На чемпіонаті світу 2022-го французи дісталися фіналу, але, як і британці на Євро, поступилися в серії пенальті — аргентинцям. А на минулому чемпіонаті Європи «триколірні» сенсаційно вилетіли до 1/8 фіналу, програвши значно слабкішій Швейцарії — так само за пенальті.

Відбір до турніру в Німеччині команда тренера Дідьє Дешама пройшла практично ідеально – сім перемог та нічия у восьми матчах. Вони Франція забила 29 м'ячів, більше тільки у збірної Португалії, яка виступала в іншій групі.

Лідер збірної – Кіліан Мбаппе – одна з головних зірок світового футболу. Він уже вигравав із Францією чемпіонат світу у 2018-му, а у фіналі ЧС-2022 забив три м'ячі у ворота Аргентини. Минулого сезону за «ПСЖ» Мбаппе виграв чемпіонат та Кубок Франції та дістався півфіналу Ліги чемпіонів. Після Євро Мбаппе продовжить кар'єру у мадридському "Реалі".

Інші лідери — Антуан Грізманн та Олів'є Жиру. Перший не пропустив жодного матчу збірної з 2017 по весну 2024 і вже став лідером за кількістю гольових передач в історії збірної (обійшов Зінедіна Зідана і Тьєррі Анрі). 37-річний Жиру — один із найвіковіших учасників чемпіонату Європи, для нього це вже четвертий Євро. При цьому форвард став найкращим бомбардиром «Мілана» цього сезону, забивши 17 м'ячів у 45 зустрічах.

«Триколірні» мають другий за вартістю склад на ЧЄ (1,2 мільярда євро), і на кожній позиції Дешам має вибір із двох-трьох зірок. Глибина лави робить гру французів дуже гнучкою – вони здатні підлаштуватися під будь-якого суперника.

Німеччина

Німеччина виграла чемпіонат світу – 2014, але потім, за всіх зірок у складі, регулярно вибувала на ранніх стадіях змагань. Так, на двох чемпіонатах світу поспіль команда навіть не вийшла із групи.

До домашнього ЧЄ команду готував головний тренер Ханс-Дітер Флік, але восени 2023-го після серії невдалих матчів його змінив Юліан Нагельсманн. Він помітно покращив гру збірної та здобув важливі перемоги у товариських зустрічах проти Франції (2:0) та Нідерландів (2:1). Втім, про реальний стан німців можна лише здогадуватись. Як країна — господарка чемпіонату Європи, Німеччина не брала участі у відбірному турнірі, а грала лише товариські матчі.

Склад збірної Німеччини не так вражає, як у минулі роки. Але в команді все ще є низка висококласних гравців — наприклад, Ілкай Гюндоган, Лерой Сані, Джошуа Кімміх та Джамал Мусіала.

Євро-2024 стане перевіркою для тренерських якостей і самого Нагельсманна, який зарекомендував себе як один із найкращих молодих тренерів Європи (німцю 36 років). Тактичні здібності та вміння мотивувати гравців вважаються його найкращими якостями, але після серії невдач Німеччини може не вистачити впевненості. Втім, команда гратиме за своїх уболівальників — на подібних турнірах це нерідко стає вирішальним чинником.

А хто ще може перемогти? Хоча б у теорії

Іспанія прагне повернути колишню славу, зароблену в період з 2008-го до 2012-го, — тоді збірна поспіль виграла два Євро та один чемпіонат світу. Зараз у розпорядженні головного тренера Луїса-де-ла-Фуенте немає такої кількості зірок, але теж багато талановитих гравців, серед яких особливо виділяються Родрі («Манчестер Сіті») та Ламін Ямаль («Барселона»). Останньому лише 16 років — гравець розповів, що під час чемпіонату Європи йому доведеться робити домашнє завдання.

Збірна Португалії виграла усі 10 матчів відбору з феноменальною різницею забитих та пропущених голів – 36:2. А Кріштіану Роналду, незважаючи на футбольну пенсію у Саудівській Аравії, залишається грізною силою в атаці: у кваліфікаційному циклі він забив 10 голів. На турнірі у Німеччині 39-річний Роналду стане першим футболістом, який зіграв на шести Євро.

Прогнози щодо Італії робити дуже складно, хоча це чинний чемпіон Європи. Команда не змогла вийти на останні два чемпіонати світу, але при цьому виграла Євро-2020. Під керівництвом Лучано Спалетті (2009–2014-м він тренував «Зеніт», а 2023-го привів «Наполі» до довгоочікуваного чемпіонства) Італія, як і Іспанія, намагатиметься відновити репутацію та показати стабільну гру.

Хорватія , яка посіла третє місце на чемпіонаті світу в Катарі, продовжує вражати. Особливо вирізняється 38-річний Лука Модріч. Незважаючи на вік, він, як і раніше, демонструє високий рівень гри в «Реалі» і нещодавно на рік продовжив контракт із клубом.

Можна виділити і Бельгію — незважаючи на спад золотого покоління, команда виграла свою кваліфікаційну групу завдяки блискучій грі Ромелу Лукаку, який забив 14 голів.

Україна

Україна пробивалася на Євро-2024 в умовах війни з Росією, що триває. Через це всі домашні матчі команді під керівництвом Сергія Реброва довелося грати у Польщі та Німеччині. У стикових матчах за вихід на Євро Україна обіграла Боснію та Герцеговину та Ісландії з однаковим рахунком (2:1).

Один із найкращих гравців збірної — Артем Довбик з іспанської «Жирони». У сезоні 2023/24 він став найкращим бомбардиром іспанської Ла Ліги, забивши 24 м'ячі. Довбик, окрім відмінної результативності, також показав уміння грати на команду і зробив 10 гольових передач – найбільше в клубі.

Крім Довбика, у команді ще кілька гравців, які виступають у сильних європейських клубах (наприклад, Олександр Зінченко з «Арсеналу»). Більшість аналітиків сходяться на думці, що команда цілком може поборотися за вихід із групи з Бельгією, Словаччиною та Румунією.