Країни G7 зажадали від Росії компенсувати збитки Україні на $486 млрд

Коментарi:

Лідери країн «Великої сімки» (G7) мають намір добиватися від Росії виплати компенсації Україні у розмірі $486 млрд, йдеться у заяві учасників саміту.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Росія має покласти край своїй незаконній агресивній війні і заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні. За даними Світового банку, ця шкода зараз перевищує $486 млрд», — цитує заяву італійське агентство ANSA.

Там зазначається, що країни G7 розглянуть усі можливі правові шляхи, щоби змусити Росію виплатити компенсацію.

На початку червня офіційний представник ЄС Петер Стано заявляв, що низка країн Євросоюзу вивчають можливість вилучення приватних активів росіян на користь України. «Наша позиція в тому, що Росія має заплатити за збитки, завдані Україні. Ми вивчаємо питання як один із можливих варіантів, але через окремі країни, не на рівні Євросоюзу цілком», — говорив Стано.

Він повідомляв, що на даний момент у рамках санкцій на території об'єднання заморожено активи понад 2000 приватних осіб та організацій. «В основному ці кошти належать російським та білоруським олігархам, їхнім компаніям, які ми вважаємо пов'язаними з режимом [президента РФ Володимира] Путіна», — уточнив Стано, додавши, що деякі країни ЄС та «Великої сімки» (G7) розглядають варіант використання цих активів на підтримку України. На яких умовах може статися їхня конфіскація, він не повідомив.

Напередодні лідери країн G7 домовилися про кредит для України на $50 млрд. за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Як повідомив Reuters високопосадовець у кулуарах саміту G7, США погодилися надати до $50 млрд за рахунок доходу від заморожених російських активів. За його словами, ця сума може скоротитись, якщо інші країни оголосять про свою участь. Він додав, що Київ отримає ці гроші кількома каналами, їх можна буде використовувати у військових, гуманітарних та відновлювальних цілях. У Вашингтоні розраховують, що Київ отримає кошти вже цього літа.

У Євросоюзі досі побоювалися, що ініціатива США принесе «піар-перемогу» Вашингтону, а всі витрати, зрештою, ляжуть на європейські країни. Зокрема США вимагали, щоб ЄС безстроково продовжив санкції проти Росії, щоб російські кошти не були розморожені до того, як буде виплачено кредит Україні. При цьому російські активи можуть давати близько 3–5 млрд євро на рік.

Також Вашингтон запропонував ЄС взяти на себе практично всі ризики у разі можливих проблем і поділити відповідальність між країнами пропорційно сумі активів, що в них знаходяться. Тим часом близько 190 млрд євро перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear і лише $5–6 млрд у США.

Крім цього, ЄС не влаштовувало те, як витрачатимуть кошти, виділені Україні. За словами джерел Politico, якщо кредит видадуть США або навіть міжнародні організації, у яких Вашингтон має найбільшу вагу (наприклад, Світовий банк), то основними бенефіціарами під час реалізації програм відновлення України можуть стати американські компанії.

Водночас, ЄС уже схвалив передачу Україні доходів від заморожених активів Росії. У липні в рамках цього механізму Київ отримає перший транш у розмірі 1,5 млрд. євро, говорила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. При цьому 90% цих коштів підуть на військові потреби, а 10% на відновлення країни. У Кремлі назвали таке рішення «експропріацією».