Опубліковано проект мирного договору, який обговорювали у Стамбулі в 2022 році. Що там написано?

Коментарi:

Вперше опубліковано повний варіант проекту мирної угоди між Україною та Росією, про яку домовлялися у Стамбулі навесні 2022 року, але так і не було підписано.

Документ оприлюднила американська газета The New York Times.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Проект під назвою "Договір про постійний нейтралітет та гарантії безпеки України" складається з 18 статей та шести додатків, останнє з них і опублікувало видання.

Він підтверджує інформацію, яку раніше вже наводили у ЗМІ та про яку заявляли учасники переговорів.

З тексту випливає, що сторони домовилися з великої кількості принципових питань, і це сталося до 15 квітня – саме цією датою датовано останній варіант договору. 15 квітня вже було відомо про масові вбивства у Бучі Київської області. Тобто, і після них переговори тривали. Це вказує на те, що трагедія в Бучі була реальною причиною зриву домовленостей, як раніше часто заявляли.

Принципові аспекти

Україна стає нейтральною державою.

Гарантіями безпеки нейтральної України стають постійні члени Ради безпеки ООН – Британія, Китай, РФ, США та Франція. Росія пропонувала додати до них Білорусь, Україна – Туреччину.

Держави-гаранти зобов'язувалися надати збройну підтримку Україні у разі нападу на неї. При цьому ці гарантії не поширювалися на Крим (тобто він фактично визнавався російським), а також на деякі території, зазначені в додатку 6, за яким до згоди на той момент не дійшли. Зважаючи на все, йдеться про захоплені на той час території Донецької та Луганської областей (низка ЗМІ писали, що це питання вирішили винести на особисту зустріч Зеленського та Путіна). Щодо Херсонської та Запорізької областей, то, як заявив Путін, він був готовий вивести звідти російські війська. Тобто в Додатку 6 повинна була бути вказана територія України (крім Криму), яка залишилася б під контролем РФ і якою пройшла б нова лінія розмежування. І йшлося, повторимося, тільки про Донбас – з півдня України (Запорізька та Херсонська області) російські війська виводилися б.

Щодо гарантій безпеки були різночитання – Росія наполягала, що країни-гаранти мали вступити у війну на боці України за умови згоди всіх країн-гарантів, Україна виступала проти цього, оскільки в такому разі РФ могла б заблокувати військову підтримку Києву з боку інших гарантів, якби знову почала вторгнення. Крім того, як раніше писали ЗМІ, не були готові давати Україні настільки потужні та конкретні гарантії безпеки також і США, що стало однією з причин зриву домовленостей.

Україна гарантує свій без'ядерний статус.

Далі пункт, який позначений як такий, що Київ відмовився обговорювати: домовленість РФ та України зняти всі накладені один на одного санкції та відкликати всі позови до міжнародних судів один проти одного.

Зобов'язання зробити російську мову офіційною поряд із державною українською. Також Україна відмовилася обговорювати.

Засудження нацизму у всіх його проявах та скасування низки законів та нормативних актів (зокрема, щодо ролі ОУН-УПА та статусу їх ветеранів). Україна також цей пункт не приймала до обговорення.

Сторони обговорювали обмеження чисельності української армії та її озброєння, але на момент підготовки документа не дійшли згоди за цифрами.