80 країн з 92 підписали підсумкове комюніке на мирному саміті щодо України

Коментарi:

Підсумкове комюніке мирного саміту по Україні підтримали 80 країн та чотири організації

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Загалом у заході взяли участь 92 країни та вісім міжурядових організацій, зокрема ОБСЄ, Рада Європи та Європарламент. Декларацію таким чином не підписали 12 держав. Серед них Таїланд, Індія, Саудівська Аравія, Мексика, ПАР, Бразилія та ОАЕ.

Раніше агентство Reuters опублікувало текст проекту комюніке мирного саміту щодо України. У документі йдеться, що війна Росії проти України спричиняє великі руйнування та страждання, а також створює ризики для багатьох регіонів світу. Згідно з текстом декларації учасники саміту підтверджують свою прихильність до принципів захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, у тому числі України, в міжнародно визнаних кордонах, а також принципів вирішення конфліктів мирним шляхом.

Крім того, учасники заходу означають своє «спільне бачення» з кількох аспектів.

«По-перше, будь-яке використання атомної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, охоронюваним та екологічно чистим. Українські атомні електростанції, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати безпечно та надійно під повним суверенним контролем України та під наглядом МАГАТЕ», — йдеться в опублікованому агентством тексті комюніке.

Відповідно до другого аспекту, для підтримки глобальної продовольчої безпеки необхідно організувати безпечне торгове судноплавство у Чорному та Азовському морях. Атаки на торгові судна та цивільні торгові порти є неприпустимими, а продовольча безпека не повинна використовуватись у військових цілях. Українська сільськогосподарська продукція має постачатися до зацікавлених третіх країн.

«По-третє, всі військовополонені мають бути обмінені за принципом „всіх на всіх“. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також всі інші українські цивільні особи, які були незаконно затримані, мають бути повернені до України», – йдеться у документі.

Держави та організації, що підписали комюніке, висловлюють свою готовність у майбутньому робити конкретні зусилля для досягнення цих цілей. «Ми вважаємо, що досягнення світу потребує участі та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили вжити конкретних кроків у майбутньому у вищезгаданих областях із подальшим залученням представників усіх сторін», — наголошується в документі.