Антимонопольний комітет оштрафував "Миколаївську ритуальну службу" за обман та порушення конкуренції

Коментарi:

Миколаївську ритуальну службу оштрафовано за зловживання монопольним становищем

Сьогодні, 18 червня, Адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України ухвалила рішення притягнути до відповідальності КП ММР «Миколаївська ритуальна служба» за зловживання монопольним становищем.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Згідно з розслідуванням, з січня 2022 року «Ритуальна служба» займає домінуюче становище на ринку послуг з нагляду за дотриманням основних стандартів, норм та правил на цвинтарях Миколаєва. Відповідно до українського законодавства, контролювати дотримання цих стандартів на цвинтарях, розташованих на землях комунальної власності, мають виключно комунальні підприємства.

Тому «Ритуальна служба» стягувала плату за нагляд із підприємців, які виконували роботи з організації поховань (копання могил та встановлення/демонтаж пам'ятників). Проте, як з'ясувалося, фактичний нагляд не проводився. А це призвело до додаткових витрат та утисків інтересів підприємців, що в умовах конкуренції на ринку було б неможливо.

Дії КП ММР "Миколаївська ритуальна служба" були визнані зловживанням монопольним становищем на ринку (згідно з частиною першою статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції"). На підприємство накладено штраф у розмірі 68 тисяч гривень.