Італія приєдналася до постачання далекобійних ракет Україні

Коментарi:

Італія в рамках нового пакету військової допомоги для України передасть Києву далекобійні ракети Storm Shadow

Як розповіли газеті Fatto Quotidiano обізнані джерела, це буде дев'ятий пакет допомоги з боку Риму. Планується, що його буде погоджено та відправлено до України до кінця місяця. Скільки саме до нього може увійти ракет Storm Shadow, співрозмовники італійського видання не уточнили. Крім цього, Рим передасть Києву системи протиповітряної оборони SAMP/T.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Досі ракетами Storm Shadow Україну постачали лише Великобританія та Франція. Зброя є спільною розробкою англійської British Aerospace та французької Matra. Це керовані ракети класу "повітря – земля", призначені для ураження нерухомих цілей на відстані 250-500 км. Перші подібні ракети надійшли до України у травні 2023 року.

Уряд Італії закуповує Storm Shadow із кінця 1990-х років. Загалом за цей час країна придбала 200 ракет. Про те, що Рим може передати частину свого запасу Києву, наприкінці квітня заявив британський міністр оборони Ґрант Шаппс. Також він закликав Німеччину розпочати постачання далекобійних ракет Taurus – прямих аналогів Storm Shadow.

На початку цього року Великобританія попросила Німеччину продати їй Taurus, щоб вона могла надати більше ракет Storm Shadow Україні. Проте Берлін відмовився від такої угоди з Лондоном, оскільки побоювався, що українські сили почнуть використовувати німецькі ракети для ударів територією Росії.

При цьому Великобританія та Франція дозволили завдавати ударів далекобійними ракетами по території Росії. «Україна має на це право. На тлі того, як Росія завдає ударів по Україні, цілком зрозуміло, чому Україна відчуває необхідність бути впевненою, що може захистити себе», — говорив глава МЗС Великобританії Девід Кемерон.

Франція, у свою чергу, обмежила використання ракет Курської та Білгородської областей. «Ми вважаємо, що маємо дозволити Україні знищувати військові об'єкти на території Росії, звідки запускаються ракети та ведуться обстріли територією України. Але вони не повинні мати права завдавати ударів по інших цілях у Росії», – говорив французький президент Еммануель Макрон.

Російська сторона заявляла, що ЗСУ застосовували Storm Shadow під час ударів по самопроголошеній «ЛНР», а також намагалися атакувати ними Крим. При цьому Міноборони РФ стверджувало, що російським військовим вдалося перехопити ракети і вдарити по аеродромах, на яких базувалися літаки, які запускали Storm Shadow.