У Києві стріляли у відомого казахського опозиціонера

Коментарi:

Сьогодні у Києві на вулиці Ярмоли біля станції метро "Політехнічний інститут" вистрілили у чоловіка, коли він із дружиною підійшов до автомобіля.

Про це повідомляє Нацполіція.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

"До столичної поліції лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці В. Ярмоли чути постріли. За адресою негайно виїхали слідчо-оперативні групи головного та районного управлінь поліції. Попередньо правоохоронці з'ясували, що до припаркованого на вулиці авто, в якому знаходилися чоловік з дружиною, підійшов невідомий і вистрілив у чоловіка, після чого втік.

Стрілка шукають. Кілер використовував глушник.

За даними джерел столичних видань у правоохоронних органах, чоловік, якого сьогодні стріляли в Києві, – це Айдос Садиков, відомий казахський опозиціонер, який з 2014 року проживав в українській столиці. Він набув в Україні офіційного статусу біженця.

Правоохоронці заявили, що Садиков вижив, але перебуває у тяжкому стані після замаху. Через великий резонанс на місце стрілянини приїжджав голова поліції області Андрій Небутов.

У своєму YouTube-каналі Садиков публікував відео з критикою на адресу влади Казахстану. Також він підтримував протести, які охопили Казахстан у січні 2022 року, коли в країну потрібно було для їхнього упокорення вводити війська ОДКБ.

У жовтні 2023 року в Казахстані він був оголошений у розшук за "розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі".

Раніше у себе на батьківщині він відбував два роки у в'язниці за хуліганство. Сам Садиков називав справу сфабрикованою та пов'язаною з його політичною діяльністю.

Останнє відео на каналі "Басі", який Садиков вів разом із дружиною Наталією, вийшло сьогодні. На ньому президент Касим-Жомарт Токаєв названий "маріонеткою в руках російського впливу". У ролику розповідається про "агентів Кремля" з оточення казахського президента.