У Миколаєві вирахували підлітка, який мінував ліцеї та влаштовував булінг у мережі

Коментарi:

У юнака був дуже специфічний заробіток

Кіберполіцейські вирахували, що розсилкою неправдивих повідомлень про мінування освітніх закладів у Миколаївській області займався підліток із міста Кам'янське Дніпропетровської області.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

У травні хлопець направив на електронну пошту одного з миколаївських ліцеїв повідомлення про мінування із образливим змістом. Будівлю та територію обстежили, жодних небезпечних речовин чи вибухових пристроїв не виявили.

Натомість невдовзі поліцейські встановили місцезнаходження аноніма та провели санкціонований обшук за місцем його проживання. На вилученій комп'ютерній техніці знайшли повідомлення, які б підтверджували його причетність до «мінування» миколаївського ліцею. Також виявлено групи в Telegram та Discord, в яких юнак приймав замовлення на розсилку хибних повідомлень про мінування та публікував прайс на свої послуги.

«Продовжуються слідчі дії з метою перевірки причетності зловмисника до інших аналогічних злочинів та встановлення можливих його спільників. Відпрацьовується версія співпраці з агентами країни-агресора», – повідомили у відділі комунікації поліції Миколаївської області. І зазначили, що у гіршому випадку кібер-хулігану загрожує до 8 років позбавлення волі.

Крім того, встановлено, що юнак заробляв у мережі, пропонуючи послуги доксингу (оприлюднення особистої інформації без згоди).

Він шукав для клієнтів особисту інформацію з відкритих джерел про потрібну людину та її рідних, а потім влаштовував цькування у соцмережах та месенджерах. Після виконання замовлень підліток надсилав замовникам звіти про виконану "роботу".

Намагаючись убезпечити себе, фігурант спочатку вказував вартість послуг у російських рублях, але пізніше давав замовникам реквізити українських карт дропів для розрахунків у гривневому еквіваленті.