Окуляри для захисту зору від УФ-випромінювання

Коментарi:

Пряме світло сонячних променів може негативно вплинути на зір. Захистити очі допоможуть окуляри зі спеціальним склом.

При виборі сонцезахисного аксесуара основна увага приділяється його зовнішньому вигляду та вартості. Це теж потрібно, але важливіше знати про інші параметри. На думку офтальмологів, краще обійтися взагалі без окулярів, аніж купувати неякісні.

Рівень та ступінь захисту

На етикетці оригінального аксесуара вказують основні характеристики оптичного виробу. Рівень, а також ступінь захисту прописуються буквами та цифрами. На різних моделях позначаються параметри:

  1. Cosmetic. Пропускають 50-100% УФ-променів, що використовуються в естетичних цілях при неяскравому освітленні.
  2. General. Універсальний варіант, що запобігає впливу випромінювання на 50–80%.
  3. High UV-protection. Надійно оберігають сітківку ока від сонячного опіку.

Також є максимальні показники – це написи 100% UV-protection або UV-400. Важливо врахувати, для якого сезону купуються сонцезахисні окуляри чоловічі – за сильної інтенсивності світла вибирають більший рівень протекції.

Ступінь вказується цифрами згідно з європейськими стандартами — від 0 до 4. Чим вище цей критерій, тим краще протекція. Цифри йдуть після маркування, прийнятого для сонцезахисних окулярів – Filter Cat.

Вплив кольору лінз на візуальне сприйняття зображення

У спеціалізованому салоні оптики представлено безліч сонцезахисних окулярів з різними відтінками скла. Чоловіки, як правило, віддають перевагу чорним. Але колір потрібно вибирати не за принципом «який більше подобається», а за призначенням. Справа в тому, що кожен відтінок по-різному впливає на очі:

  1. Блакитний, синій та фіолетовий виглядають ефектно. Але вони спотворюють передачу кольору. Не рекомендуються при керуванні автомобілем.
  2. Помаранчевий, жовтий. Знімають напругу м'язів очей. Чудовий варіант для водіїв.
  3. Коричневий. Забезпечує чіткість, контрастність, оберігає від відблисків.
  4. Сірий та зелений. Універсальні відтінки для будь-якої погоди. Створюють максимальний рівень захисту ультрафіолетового випромінювання.

Лінзи діляться на два види на кшталт покриття — фотохромні та поляризаційні. Перші здатні змінювати колір залежно від яскравості освітлення. У вечірній час чи коли похмуро, вони майже прозорі. Якщо на вулиці сонячно, фотохромне скло стає темним.

Поляризаційне покриття рекомендується людям похилого віку, зі світлобоязню, водіям. Напилення з високими захисними характеристиками добре відбиває відблиски, не пропускаючи їх до органів зору. Такі окуляри можна використовувати цілий рік, у будь-яку погоду.