Росія та Білорусь збудували 10 аеродромів біля кордону з Україною для обстрілу її плануючими бомбами

Коментарi:

Зазнавши значних втрат на початку вторгнення в Україну, російська авіація майже два роки не відігравала значної ролі у подальших бойових діях. Але починаючи з минулої зими помітно активізувалася.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Дефіцит коштів ППО в України та модернізація старих радянських бомб дозволили російським ВПС розпочати масовані бомбардування військових позицій та мирних міст України.

Щоб закидати їх плануючими бомбами, вздовж українських кордонів було збудовано польові аеродроми, через що руйнація прифронтових міст у 2024 р. досягла безпрецедентних масштабів, пише агентство Associated Press, що проаналізувало кадри з безпілотників, супутникові знімки, українські документи.

Цього року Росія більше ніж 50 разів атакувала Харків плануючими бомбами, розповів AP Спартак Борисенко з обласної прокуратури. Її слідчі виявили не менше восьми російських авіабаз за 100 км від українського кордону. Ще одна з літа 2023 року будується під Білгородом; фотографія, зроблена в середині червня, свідчить, що роботи там ще не закінчено.

Притулок для російських літаків також надає Білорусь, розповів представник української розвідки. На карті, складеній українським сайтом DeepState, який аналізує ситуацію на фронті, зазначено 10 аеродромів у Білорусі, включаючи п'ять поблизу українського кордону.

Загалом, за підрахунками DeepState, російські ВПС використовують 51 авіабазу в межах 600 км від контрольованих Україною територій, включаючи три в окупованих східних регіонах країни, шість у Криму та 32 у Росії.

Плануючі бомби Росія отримала за рахунок переробки радянських фугасних авіабомб (ФАБ), забезпечених вибухівкою вагою від півтонни до 3 тонн: їм додають крила, що розкриваються, і супутникову навігаційну систему. Літаки можуть запускати їх, перебуваючи за 60-70 км від мети. На місці вибуху, який може знищити цілу будівлю, залишається вирва до 6 м глибиною та 20 м у діаметрі. Як казав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, «вони дуже прості за своєю суттю, їх не можна придушити [засобами радіоелектронної боротьби], від них не можна сховатися, єдиний спосіб – це збити бомбардувальник, який несе таку бомбу».

Активізація бомбардувань дозволила значно прискорити темпи знищення міст. Щоб захопити Бахмут, де вперше були застосовані плануючі бомби, Росії знадобився рік, на Авдіївку пішло кілька місяців, а на майже повну руйнацію Вовчанська та Годинника Яру – лише кілька тижнів, свідчать зібрані AP фотографії.