США постачатимуть системи ППО Patriot тільки Україні, доки не закриють нам усе небо

Коментарi:

США зупинять виконання замовлень будь-яких країн на виготовлення зенітно-ракетних комплексів Patriot і робитимуть їх лише для України, доки вона не матиме достатньо коштів ППО, щоб захистити себе від російських обстрілів.

Про це Вашингтон планує оголосити в четвер, розповіли Financial Times троє людей, знайомих із ситуацією.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За словами двох із них, це рішення офіційно оформить обіцянку Джо Байдена, яку той дав минулого тижня під час саміту «Великої сімки», і дозволить Україні отримати техніку, необхідну для захисту міст та об'єктів інфраструктури. Президент США заявив в Італії, що п'ять країн погодилися відправити Patriot Україні, а тим, що чекають на їх постачання від США, доведеться почекати. «Все, що у нас є, вирушить до України, доки не будуть задоволені її потреби», — сказав Байден, додавши, що вона отримає озброєння «швидко».

Замовлення на виробництво комплексів Patriot у США мають Польща, Румунія та Німеччина, зазначає FT. Крім того, Іспанія хоче отримати пускові установки, а коаліція країн НАТО у січні розмістила замовлення на 1000 ракет.

Керівники України неодноразово просили західні країни допомогти з додатковими системами ППО, оскільки їх брак уразив і позиції на передовій, і шляхи постачання в тилу, і цивільні об'єкти. Так, Україна в останні місяці втратила половину потужностей в електрогенерації, а саме 9 ГВт, говорив нещодавно Володимир Зеленський; за його словами, пікове споживання минулої зими становило 18 ГВт.

Німеччина намагалася вмовити інші країни надати Україні системи Patriot. Але на заклик, частково, відгукнулися лише Нідерланди, які запропонували зібрати систему з компонентів, наданих різними країнами, та Іспанія, яка пообіцяла ракети. Крім того, європейський аналог Patriot, SAMP/T виділила Італія.

Сама Німеччина навесні пообіцяла поставити ще один свій комплекс Patriot, а минулого тижня передачу системи схвалив Байден — на додаток до мінімуму чотирьох, які Берлін і Вашингтон надали раніше.