В Азові третій день не можуть загасити пожежу на нафтобазі після удару українських дронів

Коментарi:

На Ростовській області третій день не можуть загасити пожежу на нафтобазі заводу «Азовпродукт», яку атакували українські безпілотники.

За даними видання 161.ru, за останні три доби у гасінні пожежі взяли участь 200 співробітників МНС та Департаменту із запобігання та ліквідації НС. На даний момент на місці працюють рятувальники з різних частин Ростовської області.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Також лабораторія Росспоживнагляду почала оцінювати стан навколишнього середовища та кілька разів на день у різних частинах Азова проводить відбір проб повітря.

Пожежа на нафтобазі спалахнула рано-вранці 18 червня після атаки українських безпілотників. Перед загорянням місцеві мешканці чули щонайменше п'ять вибухів. На ранок наступного дня співробітники МНС локалізували пожежу, що охопила резервуари з нафтопродуктами, на площі 3,2 тис. кв. м. Але вже надвечір його площа збільшилася до 6,3 тис. кв. м. Тоді ж відбулася розгерметизація другого резервуару.

Загалом у терміналі «Азовпродукту» шість резервуарів ємністю по 5 тис. кубометрів кожен. За даними Reuters, у травні та першій половині червня на термінал залізничним транспортом було доставлено близько 32 тис. тонн газойлю та понад 19 тис. тонн низькосірчистого дизпалива з ТАНЕКО та НПЗ «Роснефти».

З початку 2024 року Україна сконцентрувалася на ударах безпілотниками по паливно-енергетичному комплексу (ПЕК) Росії. За п'ять з половиною місяців атаки зазнали понад 40 нафтобаз і нафтопереробних заводів (НПЗ). У Центральній Росії удари припали майже по всіх найбільших НПЗ.

Після цього російська влада вирішила засекретити оперативну статистику з випуску палива. Згідно з останніми тижневими даними Росстату, опублікованими 23 травня, виробництво бензину в Росії впало до мінімуму з жовтня. З 13 по 19 травня російські НПЗ випустили 740 тис. тонн бензину — на 2,5% менше ніж тижнем раніше, на 5% менше, ніж на початку травня, і на 20% менше рівнів кінця грудня.

Випуск дизельного палива просів на 7,1% за тиждень, до 1,558 млн. тонн. Порівняно з кінцем минулого року, НПЗ скоротили виробництво на 11%, або майже 200 тис. тонн на тиждень.