На Миколаївщині у лісовому урочищі знешкодили снаряди РСЗВ (фото)

Коментарi:

Снаряди реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Смерч» та «Ураган» було знешкоджено у п'ятницю в Галицинівському урочищі Миколаївської області.

Цей лісовий масив опинився на лінії зіткнення 2022 року, коли тут тримали оборону Миколаєва при спробі російських військ увійти до міста.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Через забруднення вибухонебезпечними предметами лісники не можуть проводити лісогосподарську діяльність у цьому районі. Третій рік без нагляду залишаються хвойні насадження, посаджені у 2019 році. Також немає можливості усунути наслідки пожеж на площі 160 гектарів, що виникли через обстріл, що становить близько 20 тисяч кубів деревини.

Філія «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України» звернулася до ГО «Асоціація саперів України» із клопотанням про гуманітарне розмінування території Галицинівського урочища на площі 657 гектарів. Нині саперні групи проводять нетехнічне обстеження лісових масивів планування подальших робіт. Вже виявлено ділянки з високою концентрацією вибухонебезпечних предметів різних видів.

Учора, 21 червня, сапери Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) знешкодили два снаряди РСЗВ із касетними бойовими елементами, виявлені поблизу населеного пункту. Один снаряд був знешкоджений на місці, інший буде вивезений на безпечну відстань від житлових будинків.

Після повного очищення урочища від вибухонебезпечних предметів лісівники зможуть прибрати деревину, що згоріла, і висадити новий ліс. Нагадаємо, що на території Миколаївської області потребують розмінування понад 29 тисяч гектарів лісових насаджень.