Україна отримала боєприпаси із Сербії на €800 млн через третіх осіб

Коментарi:

Сербія поставила західним країнам боєприпаси, частину яких потім було реекспортовано в Україну. Таким чином ЗСУ отримали снаряди на €800 млн.

Як пише Financial Times, Президент Сербії Олександр Вучич назвав цю суму «в цілому точною». За його словами, йдеться про показник за два-три роки. Він підкреслив, що продаж боєприпасів — це бізнес, необхідний для «економічного відродження» Сербії, і такі поставки не означають, що він займає чиюсь сторону конфлікту.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Так, ми експортуємо наші боєприпаси. Ми не можемо постачати їх до України чи Росії, але ми мали багато контрактів з американцями, іспанцями, чехами та іншими. Як вони зрештою з цим чинять — це їхня справа», — зазначив Вучич.

Президент Сербії додав, що навіть якщо він знає, куди потрапляють снаряди, це його не стосується. «Моя робота — гарантувати, що ми законно поводимося з нашими боєприпасами, що ми їх продаємо. Я повинен дбати про своїх людей, і це все», – наголосив Вучич.

За його словами, Сербія отримала «прекрасну можливість» для ведення бізнесу, експортуючи боєприпаси, оскільки її зброя дешевша за західну. Вучич додав, що загальний обсяг таких поставок лише збільшуватиметься.

Це підтвердив і міністр фінансів Сербії Сініша Малі. За його словами, оборонна промисловість, у якій зайнято 20 тисяч осіб у країні з населенням 7 млн, швидко розширюється. "Я розглядаю її як бізнес-кластер", – сказав Малі, додавши, що в плані виробництва зброї Сербія поки що не досягла рівня більш розвинених країн, але зараз "самий час" надолужити втрачене.

На думку опитаних виданням дипломатів та аналітиків, участь Сербії у постачанні боєприпасів Україні настільки завуальована, що офіційні дані цього не відображають. У Кільському інституті світової економіки, який займається моніторингом підтримки Києва, заявили, що не відстежували діяльність Белграда безпосередньо і не мають доказів його «систематичного внеску» в оборону України.

Про те, що Сербія дала згоду на передачу своєї зброї ЗСУ, стало відомо у квітні 2023 року із витоку секретних даних Пентагону. До цього в Мережі з'явилися документи, з яких випливало, що сербська компанія Krusik поставила Києву через Стамбул і Братиславу 3,5 тисяч одиниць 122-міліметрових реактивних снарядів для РСЗВ БМ-21 «Град». Однак міністр оборони республіки Мілош Вучевич заперечував усі ці факти, наголошуючи, що Сербія продає зброю лише «законним кінцевим споживачам», до яких Росія та Україна не належать.

Тим не менш, влітку минулого року Вучич визнав, що боєприпаси і зброя, що випускаються в країні, потрапляють в Україну через посередників. Однак він зазначав, що не може перешкоджати реекспорту цієї продукції.

У лютому цього року Z-канал «Військовий інформатор» повідомив про застосування ЗСУ сербських ракет ER Grad 2000 (G2000) з дальністю 40 км для обстрілу Білгорода. Про таке походження снарядів свідчив характерний колір їхнього корпусу та стабілізаторів, зазначали автори, додаючи, що ракети були запущені з чеських РСЗВ RM-70 Vampire.