Українці після російського полону. Страшні фото

Коментарi:

Тут і зараз відбувається найбільший геноцид із часів Другої світової. Ці фото тому підтвердження

Росія та Україна наприкінці травня провели перший із лютого обмін полоненими. В Україну тоді повернулися 75 людей, у тому числі Роман Горилик, який працював на Чорнобильській АЕС і був захоплений у полон у березні 2022 року. Фото вкрай виснаженого Горилика, опубліковане проектом «Хочу жити», викликало величезний резонанс. Український фотограф Костянтин Ліберов опублікував серію знімків українців. «Тут і зараз відбувається найбільший геноцид із часів Другої світової. Ці фото тому підтвердження», — каже фотограф.

Читайте МН в Telegram : тільки важливі новини

«Це була найважча наша зйомка за останні півроку. Після зустрічі та спілкування з хлопцями ми тиждень не могли оговтатися від того, що побачили та почули», — написав Ліберов у своїй інстаграмі

«Ми не можемо переказувати те, що почули від хлопців. Але ці фотографії говорять самі за себе. І це при тому, що на момент нашої зустрічі за тиждень вдома хлопці набрали по 10 кг ваги. Щоб усвідомити, що це таке, втратити по 40–50 кг ваги (а саме стільки вони втратили за час полону), подивіться на знімки, де хлопці показують свої фотографії напередодні полону», — пише Ліберов.

«Більшість тих, хто пройшов полон, „накриває“ з часом. Перші ж тижні на рідній землі — це стан ейфорії від усвідомлення того, що вони вижили», — зазначає автор знімків.

«Частина з цих фотографій поїхала до Швейцарії на саміт миру, на якому порушувалося питання обміну всіх на всіх. Сподіваємося, ці документальні портрети тих, хто пройшов через найстрашніше пекло, сприятимуть нашим партнерам діяти рішуче, принаймні у цьому питанні», — пише Ліберов.

У російському полоні, заявляв на початку 2024 року представник українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк, перебувають щонайменше 8000 осіб. Президент РФ Володимир Путін у червні говорив, що Росія утримує в полоні 6465 українських військових. Оперативно підтвердити дані про полонених неможливо.

Українців, які повернулися з полону, пише Ліберов, «не вдалося зламати». «Це повторював кожен із них: „Мене не зламали“», — наголошує він.

Один із полонених, згадує Ліберов, сказав йому: «Ми маємо зробити все, щоб таке ніколи не повторилося знову, з іншими». «Але все повторюється щодня. Ще багато наших людей залишаються в російському полоні. І цьому немає кінця», – пише фотограф