Сьогодні Трійця – заборони, прикмети, народні традиції

Коментарi:

Сьогодні, 23 червня, свято – православні святкують День Святої Трійці.

Це свято, також відоме як П'ятидесятниця, відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Це свято вважається одним із найважливіших релігійних свят нарівні з Різдвом та Великоднем. Він присвячений Пресвятій Трійці: Богові Батькові, Богові Сину і Святому Духу.

Свято у церковному календарі

В українській традиції Трійця є частиною Зелених свят, що відбуваються з 20 червня до Ведення П'ятидесятниці 28 червня. Цей цикл також включає поминальну суботу перед Трійцею та День Святого Духа 24 червня.

На п'ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа апостоли, мати Христа та жінки мироносиці зібралися разом. За легендами, раптово почався шум, потім з неба зійшов вогонь і осел на кожному полум'ї, що був у вигляді мов. Усі вони були сповнені Святим Духом.

Цього дня апостоли отримали дар зцілення та знання різних мов і вирушили проповідувати християнство по всьому світу.

Свято присвячене сходженню Всевишнього до людей у всіх трьох іпостасях: у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина та Бога-Святого Духа.

Що не можна робити сьогодні, 23 червня

Згідно з віруваннями та народними традиціями українців, сьогодні бажано не робити наступне:

Займатися тяжкою фізичною роботою
Шити чи вишивати
Сваритися та злословити
Влаштовувати галасливі вечірки
Вживати алкогольні напої
Відмовляти допомоги нужденним.

З давніх часів у цей день існували певні заборони, яких дотримувалися ще наші пращури.

Раніше цього дня намагалися не працювати на городі та не рубати дрова. Вважалося, що у орача може загинути худоба, а в селян загинуть посіви. Суть цієї заборони на роботу у свято не в тому, що гріховна робота, у тому, щоб люди зосередилися на духовному.

На Трійцю заборонено ходити на цвинтар. Небіжчиків родичів прийнято поминати в Батьківську суботу, що передує святу. Цього дня прийнято ходити до церкви.

На Трійцю не можна купатися. За народним повір'ям вважалося, що той, хто піде у водойму цього дня, обов'язково втопиться. Заборона зберігалася на весь Троїцький тиждень, митися у лазні можна було лише на четвертий день після свята.

Також у свято не можна вінчатися, оскільки шлюб, укладений на свято, не буде щасливим. Цього дня також заборонено пліткувати, заздрити та відмовляти у допомозі нужденним.

Також не рекомендується ходити в ліс та на поле, бо вважається, що у цей день там господарює нечиста сила – мавки та русалки. Заборонено купатися, адже за давніми повір'ями русалки можуть затягнути на дно.

Прикмети

Якщо буде дощ – буде тепле літо
Різка зміна погоди – до багатого врожаю
Спека – до сухого посушливого літа
Йде дощ – така погода затягнеться ще на кілька днів
На небі з'явилася веселка – слід очікувати дощу
Ясне зоряне небо – восени буде добрий урожай грибів.
Вважається, що зібрані в цей день трави набувають захисних та лікувальних здібностей.

А ввечері прийнято ходити в лазню, щоб очистити тіло, оскільки за народними повір'ями сьогодні вода здатна "змити" всі хвороби.