Євросоюз погодив передачу 1,4 мільярда євро прибутку від російських активів на ППО та боєприпаси для України

Коментарi:

Країни Євросоюзу остаточно узгодили транш у 1,4 мільярди євро прибутку від заморожених активів російського Центробанку, який Україна отримає у липні

Читайте МН в Telegram : тільки важливі новини

Як повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель на прес-конференції після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, гроші будуть направлені на допомогу Києву з протиповітряною обороною, боєприпасами та підтримкою української промисловості. На кінець 2024 року Україна отримає ще один мільярд євро прибутку від російських заморожених активів, додав Боррель.

Переказ цих коштів Києву блокувала Угорщина. За словами Борреля, через позицію Будапешта міністри закордонних справ країн Євросоюзу не змогли узгодити сім правових актів, необхідних для розблокування ще шести мільярдів євро із коштів Європейського фонду миру, які також передбачалося пустити на військову допомогу Україні.

Однак при ухваленні рішення про передачу Україні доходів від заморожених російських активів інші країни ЄС дійшли висновку, що Угорщина не має права вето — оскільки, як пояснив Боррель, вона відмовилася від попередніх рішень, що лежать в основі цієї схеми. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у відповідь звинуватив країни у розпалюванні війни, сказавши, що ЄС «перетнув червону лінію», і заявив, що Угорщина шукатиме правові способи оскаржити це рішення.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну на Заході було заморожено близько 260 мільярдів євро активів Центробанку. Більшість коштів (близько 190 мільярдів євро) зберігається в бельгійському депозитарії Euroclear. Країни ЄС протягом тривалого часу не могли дійти згоди щодо використання цих грошей, побоюючись, що повна конфіскація активів позначиться на стабільності євро.

21 травня 2024 року країни Євросоюзу затвердили план щодо використання доходів від заморожених російських активів для підтримки України. Очікується, що заморожені російські активи щороку приноситимуть близько п'яти мільярдів євро прибутку. Виплати Україна отримуватиме двічі на рік.