Миколаївського волонтера засудили до трьох років за пістолет, отриманий у теробороні «для самозахисту»

Коментарi:

41-річного чоловіка засуджено за незаконне зберігання зброї

У Центральному районному суді міста Миколаєва ухвалено вирок 41-річному місцевому жителю, визнаному винним у незаконному зберіганні зброї, згідно з ч.1 ст.263 КК України.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Згідно з матеріалами справи, обвинувачений отримав нарізний револьвер системи «Наган» та 14 набоїв до нього, які зберігав удома. Чоловік частково визнав провину, стверджуючи, що з березня 2022 року є волонтером одного з благодійних фондів і з початком повномасштабної агресії почав їздити з гуманітарними місіями «гарячими» точками країни. На одному з блокпостів він отримав пістолет та патрони від тероборони для самозахисту, проте документи на зброю не оформив.

Захисник обвинуваченого зазначив, що звинуваченням не було доведено, що його клієнт зберігав зброю з іншою метою, крім самозахисту. А це, на його думку, можна розцінити як стан нагальної необхідності. Допитані свідки-волонтери підтвердили, що співпрацювали з обвинуваченим і деякі з них також отримували зброю для самозахисту без оформлення документів, яку вони потім повертали. Вони знали про наявність пістолета у обвинуваченого.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що доводи захисту не підтверджені належними доказами. Водночас вина обвинуваченого була підтверджена сукупністю досліджених матеріалів справи.

Суд визнав чоловіка винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України, та призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Однак його звільнили від відбування покарання з випробуванням за умови, що він протягом одного року з дня оголошення вироку не вчинить нового злочину. Про це повідомили у прес-службі Центрального районного суду Миколаєва.