Україна прагне знищити космічну базу РФ у Криму

Коментарi:

Це складна ціль.

Днями ЗСУ завдали удару по російському центру космічного зв'язку в Криму, і це не перша спроба України знищити цей об'єкт. У Forbes проаналізували, чим він такий важливий.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Як пише видання, об'єкт НІП-16 був збудований у Євпаторії в рамках радянської космічної програми. Він був розроблений для зв'язку з місячними та марсіанськими зондами у 1960-70-х роках, але також може підтримувати зв'язок із сучасними супутниками-шпигунами «Лотос-С» та навігаційними супутниками ГЛОНАСС, які є аналогом американських супутників GPS.

Саме тому Україна намагається знищити цей об'єкт, пише Forbes, зазначаючи, що «двічі із грудня українські війська обстрілювали безцінну космічну базу ракетами».

Цей об'єкт безперечно є важливим з наукової точки зору, і вплив збитків, завданих його складним науковим приладам, важко переоцінити. Однак зазначає Forbes, НІП-16 також є законною військовою метою, оскільки його передавачі можуть надсилати сигнали на супутники спостереження, зв'язку та навігації, включаючи космічні апарати «Ліана» та ГЛОНАСС, та приймати їх від них.

«Супутники ГЛОНАСС допомагають наводити найпотужніші російські авіаційні боєприпаси – глісадні бомби КАБ. Супутники "Лотос-С", що входять до складу розвідувальної системи "Ліана", виявляють електромагнітні випромінювання військових цілей, наприклад, морських суден, і визначають їх місцезнаходження. Можливо, супутники «Ліана» прослуховували сигнали від українських безпілотних катерів із вибухівкою, що витісняють російський флот із західної частини Чорного моря», – пише видання.

У той самий час Forbes зазначає, що НИП-16 – складна мета.

«Його радіотарілки, генератори та засоби управління розкидані двома великими кампусами. Найбільш помітне обладнання – старі тарілки – має міцну конструкцію. За словами російського історика космонавтики Анатолія Зака, будівельники НІП-16 збирали апаратуру зі старих залізничних мостів, корпусів списаних підводних човнів і механізму, що обертається, зі списаного лінкора», – йдеться в статті.

Таким чином Україні може знадобитися ще багато ударів, щоб завдати серйозної шкоди об'єкту, не кажучи вже про знищення бази. Крім того, додають у Forbes, знищення НІП-16 не усуне здатність Росії підтримувати зв'язок зі своїми супутниками, а лише обмежить його, оскільки у росіян є й інші космічні бази, водночас жодна з них не знаходиться так близько до лінії фронту. в Україні.