ПАРЄ ухвалила резолюцію про спецтрибунал для Путіна та російського командування за військові злочини

Коментарi:

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для президента РФ Володимира Путіна та російського військового командування за військові злочини в Україні.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«У трьох резолюціях, ухвалених сьогодні після спільних дебатів у Страсбурзі, ПАРЄ виклала плани притягнути Володимира Путіна та його генералів до відповідальності за агресію проти України, посилити санкції проти Росії та протидіяти її спробам „стерти“ українську культурну ідентичність», — йдеться у повідомленні на сайт організації.

Там зазначається, що створення спеціального трибуналу стало «найкращим можливим варіантом із погляду правової основи та політичної легітимності» для залучення керівництва Росії за злочини. Спецтрибунал буде створено на базі оголошення Ради Європи з Україною. Представники Нідерландів запропонували провести такий трибунал у Гаазі. ПАРЄ також знову закликала конфіскувати активи Росії та передати їхній міжнародний компенсаційний фонд для України.

В окремій резолюції Парламентська асамблея запропонувала способи усунення «проломів і лазівок» у існуючих санкціях проти Росії, а саме внесення до списку та заборони судів «тіньового флоту», посилення експортного контролю та притягнення материнських компаній до відповідальності за дії їхніх дочірніх фірм.

У третій резолюції ПАРЄ засудила систематичні зусилля Росії щодо «стирання» української культурної ідентичності — такі як переписування підручників історії, знищення культурної спадщини та «русифікація» дітей.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого обмудсмена Марії Львової-Бєлової.

Путіна підозрюють у скоєнні військових злочинів: незаконній депортації населення (дітей) та їх переміщенні з окупованих територій України на територію РФ. Аналогічні звинувачення висунуто проти Львової-Бєлової. Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової був виданий за прокурорським запитом. Злочини, які звинувачують Путіна, відбувалися на окупованій території України як мінімум з 24 лютого 2022 року

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що рішення МКС «юридично нікчемні». «Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом Росія не співпрацює», – пояснювала вона. У травні минулого року слідчий комітет заочно звинуватив і оголосив у розшук прокурора та суддів МКС, які видали ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової.

Міжнародний кримінальний суд було засновано у 1998 році відповідно до Римського статуту. Суд не входить до структур ООН, але наділений мандатом судити фізичні особи за військові злочини, геноцид та злочини проти людяності. Росія підписала Римський статус 2000 року, але не ратифікувала документ.