Росія втратила у травні понад 30 тисяч солдатів – більше, ніж набрала до армії

Коментарi:

Російська армія втрачає на полі бою всіх, кого рекрутує, і навіть більше — принаймні саме так були справи в травні, коли вона вторглася в Харківську область і була зупинена за допомогою отриманої Україною американської зброї та всюдисущих українських дронів.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Минулий місяць виявився особливо кривавим: у середньому російська армія втрачала вбитих і поранених понад 1000 людей щодня — такими даними The New York Times поділилися розвідки США, Великобританії та інших західних країн.

Британська розвідка вважає травень найкривавішим за всі 27 місяців війни, вважаючи, що втрати становили в середньому близько 1200 осіб на день. Таким чином, за травень армія могла втратити 31–37 тисяч бійців.

При цьому, за словами американських чиновників, Росія продовжує поповнювати її на 25–30 тисяч людей на місяць. Це дозволяє командуванню продовжувати кидати солдатів у смертельні м'ясні штурми, не дбаючи про збереження чисельності військового угрупування, яке намагається окупувати Україну.

Подібна тактика більш-менш спрацювала двічі — під час взяття Бахмута та Авдіївки. Щоправда, для їхнього захоплення доводилося кидати вагнерівців, ув'язнених та простих солдатів у м'ясорубку дуже довго: битва за Бахмут тривала близько року, Авдіївку штурмували чотири місяці. Після введення військ до Харківської області 10 травня 2024 р. спочатку здавалося, що результату буде досягнуто швидше: під час постійних атак на Вовчанськ російським частинам у перші ж дні вдалося зайняти частину міста. Але потім наступ заглух. За словами українських та американських військових, цієї весни тактика м'ясних штурмів дає помітно менший результат.

При цьому вони велися не лише на північному сході, а й на сході України. Однак масове застосування дронів, касетних боєприпасів та перехід ЗСУ до оборони, у тому числі з мінуванням підходів та використанням фортифікаційних споруд, фактично прирівнює перебування наступаючих солдатів на відкритій території до самогубства. А їх ще до того ж стали часто посилати в атаку не бронетехнікою, а мотоциклами, квадроциклами, відкритих машинах типу «баггі». За підрахунками аналітика відкритих даних Ендрю Перпетуа, загалом у травні було знищено, пошкоджено та кинуто солдатами 182 такі транспортні засоби. Якщо у лютому росіяни втратили у боях п'ять мотоциклів, у березні — один, у квітні — 13, то у травні — 56, зазначає Forbes.

«Президент Путін і Москва дуже намагалися досягти великих успіхів, прорватися через лінію фронту цієї весни, – сказав в інтерв'ю NYT генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. — Вони намагалися і зазнали невдачі. Вони досягли дуже маленьких успіхів і платять за це дуже високу ціну».

За масштабами втрат травень може наближатися до війни в Афганістані: тоді за 10 років бойових дій загинуло понад 15 000 радянських військовослужбовців. У ході української війни афганську вже перевершила битва за Авдіївку, в якій російська армія втратила близько 16-17 тисяч людей убитими.