Зеленський заявив про небажання затягувати війну та доручив швидко підготувати мирний план

Коментарi:

Україна не хоче затягувати війну на роки і має намір підготувати мирний план до другого саміту, заявив президент Володимир Зеленський під час прес-конференції з головою Євроради Шарлем Мішелем.

"Україна не хоче затягувати війну, ми не хочемо, щоб вона тривала роками", – цитує Зеленського прес-служба глави держави.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За його словами, план врегулювання має бути у нього на столі протягом кількох місяців, оскільки Київ має багато поранених і вбитих. Він додав, що Україна не пов'язувалась з Росією після мирного саміту у Швейцарії.

«У мене не було діалогу з ними за цей час. Якщо це відбувається в тіні, в секреті, це не про нас. Ми хочемо це робити відкрито», – уточнив глава держави.

Минулого тижня глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба заявляв, що участь Росії у другому мирному саміті можлива через посередників, оскільки Київ не прагне прямих контактів із Москвою.

«Є дуже успішний досвід переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи, коли Україна вела переговори з Туреччиною та ООН, а Туреччина та ООН вели переговори з Росією», — говорив міністр.

Глава МЗС Швейцарії Іньяціо Кассіс припускав, що другий саміт світу щодо України може пройти цієї осені, але до президентських виборів у США, призначених на листопад. Він наголошував на тому, що переговори щодо завершення війни в Україні не можуть відбуватися без Росії, і висловив сподівання, що вона приєднається до них у майбутньому.

Раніше Зеленський не виключив участі Москви в саміті, зазначивши, що присутність РФ означатиме, що «вони хочуть миру і готові закінчити війну».

Саміт по Україні відбувався протягом двох днів у Швейцарії — на курорті Бюргеншток неподалік Люцерну. Загалом у конференції взяли участь представники 92 країн та восьми міжурядових організацій, у тому числі ОБСЄ, Ради Європи та Європарламенту. Росію на захід не покликали.

Підсумкове комюніке мирного саміту підтримали 80 країн та чотири організації. Відмовились від підписання документа держави Глобального Півдня, а також учасники БРІКС: Індія, Індонезія, Південна Африка, Саудівська Аравія, Бразилія. Китай участі у заході не брав.

Підписали декларацію США, Великобританія, країни Євросоюзу, включаючи Угорщину, Швейцарію, Туреччину, Сербію та багато інших. США на саміті представила віце-президент США Камала Харріс та радник із національної безпеки Джейк Салліван. Президент Джо Байден відмовився від візиту до конференції.

Згідно з комюніком, держави, які підтримали його, зажадали дотримуватися територіальної цілісності України і підтвердили свою прихильність до декларацій ООН, згідно з якими держави зобов'язані утримуватися від застосування сили проти територіальної недоторканності або політичної незалежності будь-якої країни, а території, набуті за допомогою сили або загрози її застосування, не повинні. визнаватись законними.