МОК покликав на Олімпіаду в Парижі 22 російські спортсмени

Коментарi:

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) запропонував взяти участь в Олімпіаді в Парижі 22 російським та 17 білоруським спортсменам.

Атлетів запрошують виступити у нейтральному статусі, частина з них вже дали згоду, але дехто відхилив пропозицію.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Серед тих, хто відмовився, — російський велогонщик Олександр Власов і п'ятеро білоруських спортсменів. Водночас 18 спортсменів погодились на участь у Іграх у нейтральному статусі. Їхні імена не називаються, проте відомо, що це три велосипедисти, три стрибуни на батуті, два штангісти та 10 борців. Двоє білоруських веслярів та двоє білоруських фехтувальників поки що на запрошення не відповіли.

МОК цього разу надіслав запрошення тенісистам, веслярам, а також представникам стрілецького спорту. Цього ж місяця комітет раніше робив аналогічні пропозиції борцям, важкоатлетам, велосипедистам та стрибунам на батуті.

Для участі в Паризьких іграх як «нейтральний індивідуальний атлет» спортсмени з Росії та Білорусі повинні пройти перевірку щодо підтримки російського вторгнення в Україну або зв'язків зі збройними силами своїх країн.

Такі умови раніше викликали істерику серед представників російської влади, які обрушилися із образами на спортсменів, які погодилися на участь у Іграх. Так, навесні глава Олімпійського комітету Росії Станіслав Поздняков назвав російських тенісистів "командою іноагентів", які "велику частину часу живуть за кордоном, там же заробляють, стверджують при цьому, що "грають за себе", засуджують політику своєї країни та СВО".

Тоді ж президент Всеросійської федерації художньої гімнастики Ірина Вінер назвала російських олімпійців "командою бомжів без прапора, гімну та вболівальників", а також заявила, що їхати на Олімпіаду в Парижі росіянам "принизливо".

У свою чергу російські тенісисти з іронією поставилися до слів чиновників. Наприклад, четверта ракетка світу Данило Медведєв сказав, що із задоволенням поїде на Олімпіаду, а тенісистка Дар'я Касаткіна написала: «Бомж Дар'я передає всім привіт і бажає доброго дня».

На початку червня стало відомо, що пропагандисти РФ намагаються посіяти паніку серед учасників Олімпіади у Парижі. Згідно з звітом Microsoft, російські інтернет-тролі розгорнули кампанію з дискредитації Ігор, залякування учасників змагань, глядачів та жителів Франції. Фахівці компанії виявили, зокрема, що пропагандисти створили для цих цілей годинний «документальний» фільм, розповсюджують фейкові новини і навіть випускають фальшиві попередження французьких та американських спецслужб, які закликають уникати ОІ.

Згідно з грудневим рішенням МОК, російським спортсменам не дозволено представляти на Іграх-2024 свою країну. МОК, зокрема, ухвалив, що: вони не братимуть участі у командних змаганнях; в індивідуальних видах спорту можуть брати участь як нейтральні спортсмени без згадки про країну; російську символіку буде заборонено на всіх офіційних заходах; на Ігри не будуть допущені офіційні особи, що знаходяться під санкціями, а також спортсмени, які публічно підтримали війну в Україні і мають відношення до силових структур.