Міжнародний валютний фонд виділив на підтримку України черговий транш на 2,2 мільярда доларів

Коментарi:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив виділення Україні близько 2,2 мільярдів доларів, які будуть спрямовані на підтримку бюджету країни, повідомляє прес-служба фонду.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Кошти було виділено у рамках механізму розширеного фінансування (EFF) — кредитної програми, затвердженої у березні 2023 року. За чотири роки Києву планується виділити 15,6 мільярда доларів. З новим, четвертим за рахунком траншем, обсяг переданих Україні коштів складе 7,6 мільярда.

«Незважаючи на складні умови, економічні показники України у рамках EFF залишаються високими. Усі кількісні критерії ефективності на кінець березня було досягнуто, а всі структурні контрольні показники до кінця червня були реалізовані вчасно або з невеликою затримкою», — зазначили у фонді.

У МВФ додали, що українська економіка зберігає стабільність, хоча її перспективи залишаються «виключно невизначеними». «Вторгнення Росії в Україну продовжує надавати руйнівний соціальний та економічний вплив на Україну», — наголосила глава МВФ Крістіна Георгієва.

За її словами, Україна зберігає макроекономічну та фінансову стабільність завдяки вмілій політиці української влади та значній зовнішній підтримці. Однак у майбутньому очікується уповільнення темпів відновлення української економіки, зокрема через атаки на енергетичну інфраструктуру країни, пояснила глава МВФ.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував Георгієву та її команді за підтримку. Він уточнив, що виділені кошти допомагають уряду країни фінансувати критичні витрати бюджету, соціальну допомогу, зарплати лікарів та вчителів.