Миколаївський академічний художній драматичний театр урочисто завершив 101-й сезон

Коментарi:

Миколаївський академічний художній драматичний театр урочисто завершив 101-й сезон.

28 червня на основній сцені була представлена вистава «Катерина» за Тарасом Шевченком – спільний проєкт з колективом Херсонського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. Перед початком показу директор-художній керівник театру заслужений діяч мистецтв України Артем Свистун вручив дрони представникам 123 ОБР ТРО 186 батальйону відділення аеророзвідки. Це результат благодійного збору, оголошеного колективом у Міжнародний день театру. З нагоди закриття сезону по завершенню вистави на сцену вийшов весь творчий склад театру. Було анонсовано102-й сезон, який буде не менш багатим на яскраві події. На глядача чекають нові вистави, бенефіс Євгена Сокольченка, гастролі у столиці та в різних куточках України, за кордоном. Колектив візьме участь у низці міжнародних фестивалів. Щодо репертуару – театр бере курс на комедії та мелодрами. Марина Васильєва нагадала, чим жив театр прифронтового Миколаєва.

ПРО СЕЗОН В ДЕТАЛЯХ:

Прем’єри
«Фарбований лис» М. Васильєвої за І. Франком (режисер К. Богданова);
«Удаваний хворий» Ж. Б. Мольєра (режисери П. Гатілов, В. Фоменко);
«Диригент янголів» О. Миколайчука-Низовця (режисер В. Мозговий);
«Перебіг звичайного божевілля» П. Зеленки (режисер Є. Курман, заслужений діяч мистецтв України);
«Slow twistin на чотири голоси» М. Хейфеца (режисер Є. Курман, заслужений діяч мистецтв України);
«Русалонька» за твором Г. К. Андерсена (режисер Є. Курман, заслужений діяч мистецтв України) – за підтримки Данського інституту культури (Danish cultural institute);
«Котигорошко» А. Мовчан (режисер С. Павлюк, заслужений діяч мистецтв України) – спільний проєкт з колективом Херсонського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Куліша;
«Катерина» за Т. Шевченком (режисер С. Павлюк, заслужений діяч мистецтв України) – спільний проєкт з колективом Херсонського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Куліша;
«Перевізник» Н. Захоженко (режисер С. Павлюк, заслужений діяч мистецтв України) – спільний проєкт з колективом Херсонського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Куліша.

Відновлені вистави
«Пригода Карлсона» О. Карай за А. Ліндгрен (режисер А. Карай);
«Оркестр» Ж. Ануя (режисер Л. Сомов).

Нові театралізовані концертні програми
«Народжені в незалежній Україні»
«Мистецтвом торуємо шлях до Європи!»
«Вечорниці у Кайдаша-2».

Гастролі
Вересень – Західна Україна. На сценах театрів Львова, Ужгорода, Мукачева, Хмельницького були представлені вистави «Земний монолог» М. Васильєвої за творами Д. Кременя (режисер А. Свистун, заслужений діяч мистецтв України), «Проста українська скіфська баба» М. Васильєвої за Т. Горіха Зерня (режисер А. Свистун, заслужений діяч мистецтв України), казки «Котячі історії» Л. Тимошенко, М. Смілянець (режисер К. Богданова), «Одного разу в Африці» Л. Оспадової (режисер К. Гросман).

Квітень – Київ. Покази моновистави «Проста українська скіфська баба» відбулися на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки. Відвідати виставу прийшли т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Р. Карандєєв, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Г. Замазєєва, Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь, представники театральної спільноти.

Фестивалі
Моновиставою акторки М. Васильєвої «Проста українська скіфська баба» театр взяв участь у:
XXV Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» (Херсон-Миколаїв),
фестивалі «Монологи над Ужем» (м. Ужгород),
фестивалі «Вересневі самоцвіти» (м. Кропивницький);
ХІІ+І Відкритому театральному фестивалі «Homo Ludens» (Людина, що грає).
На всіх фестивалях моновистава отримала схвальні відгуки від провідних українських театральних критиків, дипломи тощо.

«Homo Ludens»
З 1 по 8 жовтня на сценах Миколаївського академічного художнього драматичного театру було проведено ХІІ+І Відкритий театральний фестиваль «Homo Ludens» (Людина, що грає). У фестивалі взяли участь вітчизняні колективи з Києва, Одеси, Ужгорода, Житомира, Херсона, Кривого Рога, Кропивницького, Хмельницького, Рівного, Мукачева та закордонні – з Польщі, Болгарії, Литви, Грузії тощо. У рамках фестивалю працювала літературна сцена у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького. Конкурсні роботи оцінювало два склади експертів: відомі театральні діячі України та зарубіжжя і миколаївські журналісти – оглядачі культурних подій.

Миколаївський академічний художній драматичний театр представив на суд експертів дві вистави: масштабну постановку «Наше містечко» Т. Вайлдера (режисер Є. Курман, заслужений діяч мистецтв України) і моновиставу про війну «Проста українська скіфська баба» М. Васильєвої за Т. Горіха Зерня (режисер А. Свистун, заслужений діяч мистецтв України). Обидві команди постановників і учасників отримали низку дипломів.

Ювіляри
У вересні на камерній сцені вітали заслуженого артиста України В. Карпенчука, артисток Г. Губову та Н. Єгорову. Вони представили свою творчість та розповіли про творчий шлях у межах програми театралізованого вечора «Зустрічі на перехресті».

Також проведено
творчі зустрічі;
нові квартирники на камерній сцені;
фотовиставки у блакитному фойє та художні виставки у театральному салоні;
ряд наукових конференцій;
низка різноманітних заходів обласного, всеукраїнського, міжнародного масштабів.

Міжнародний день театру
27 березня у основному фойє театру було урочисто відкрито інсталяції портретів видатних культурних діячів – Миколи Аркаса та Леся Курбаса.

Гранти
За сезон колектив реалізував 6 грантових проєктів за фінансової підтримки європейських, американських та українських донорів. Усі проєкти було спрямовано на підтримку та відновлення ментального здоров'я населення Миколаївської області засобами театру і адаптації ВПО у місті Миколаєві.

Нагороди колективу
*Верховна Рада України відзначила колектив грамотою «За заслуги перед Українським народом»;

Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв оголосив подяку колективу за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва, високу професійну майстерність;
Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич нагородив колектив Почесною відзнакою «За оборону Миколаєва»: у перші місяці повномасштабного вторгнення рф в Україну театр не припинив своєї роботи, працівники займалися активною волонтерською діяльністю, підтримували захисників України, давали благодійні вистави та концерти.

Основний сезон завершено, але триває 8-й літній театральний сезон!