В Ірані на президентських виборах лідирує кардіохірург Пезешкіян, який хоче дружніх стосунків із Заходом

Коментарi:

В Ірані відбулися позачергові вибори, які відбулися у зв'язку із загибеллю попереднього президента Ебрахіма Раїсі.

Іранські громадяни постали перед вибором між жорсткими кандидатами та маловідомим реформістом Масудом Пезешкіяном, кардіохірургом за фахом. Єдиний кандидат-реформіст пообіцяв шукати "дружніх стосунків" із Заходом. Пезешкіан зробив свою заяву після завуальованого попередження від верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї на його адресу щодо впливу Сполучених Штатів.

За попередніми даними, які наводить Інститут вивчення війни, більшість іранців не брали участі у виборах. Іранський виборчий штаб двічі продовжував крайній термін голосування до 22.00 за місцевим часом, ймовірно, намагаючись підвищити явку. Як повідомляється, явка виборців була на рівні 30-35%.

Хоча в Ірані 85-річний Хаменеї має останнє слово з усіх державних питань, президенти можуть схиляти політику країни у бік конфронтації чи переговорів із Заходом. Проте з огляду на рекордно низьку явку на останніх виборах залишається незрозумілим, скільки іранців взяло участь у п'ятничному голосуванні.

За попереднім підрахунком голосів на них лідирує Пезешкіян. Він наголосив на важливості відновлення відносин із Заходом, зазначивши, що Іран повинен прагнути до співпраці з усіма країнами, крім Ізраїлю. Він також виступив проти жорстких заходів щодо жінок, згадавши протести після смерті Махси Аміні, яку було вбито в поліцейській дільниці після затримання поліцією моралі за "неправильне" носіння хіджабу.

Згідно з попередніми даними, після підрахунку 14 млн. голосів, Пезешкіян лідирував, набравши 5,9 млн. голосів. Його основні противники консерватори Саїд Джалілі набирав 5,5 млн., а Багер Галібаф – 1,8 млн. З великою ймовірністю, у першому турі переможця встановити не вдасться, і президента оберуть під час другого.

Нагадаємо, президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув у катастрофі вертольота на кордоні з Азербайджаном. Авіакатастрофа сталася 19 травня. Разом з президентом Ірану в авіакатастрофі загинув голова МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан, який супроводжував Раїсі в поїздці.

Крім них, у гелікоптері перебували губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі, представник Лідера Ісламської революції в провінції Східний Азарбайджан аятолла Мохаммад Алі Але-Хашем та кілька інших неназваних осіб. Усі вони загинули.