Зеленський попросив далекобійні ракети для боротьби з російськими авіабомбами

Коментарi:

Президент України Володимир Зеленський попросив західні країни дозволити застосування далекобійної зброї для ударів по російських військових аеродромах через застосування Росії коректованих авіабомб.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Найбільша проблема пов'язана з авіабомбами, що планують. Тому вам потрібно використовувати далекобійне озброєння проти їхніх аеродромів, де приземляються їхні військові літаки, які Росія використовує для запуску бомб і ракет, що планують», — сказав глава держави в інтерв'ю Philadelphia Inquirer.

За його словами, якщо Вашингтон дозволить Києву застосувати американські ракети ATACMS для ударів по російських військових аеродромах, то атаки за допомогою авіабомб можна буде припинити. Він додав, що сучасні українські дрони хоч і можуть долетіти до аеродромів до РФ, але не мають потужності ракет.

Зеленський заявив, що умови кандидата в президенти США Дональда Трампа не призведуть до завершення війни, а перемир'я дозволить російській армії перегрупуватись для нового наступу.

«Якщо ідея полягає в тому, щоб відмовитись від наших територій, ні, це не вирішить проблему. Вона не працюватиме; це не призведе до миру. Що необхідно, то це забезпечити нам безпеку. Членство в НАТО корисне не лише Україні; це забезпечить безпеку Росії. Кордон України буде зафіксовано», — сказав глава держави.

Минулого тижня українське військове командування просило США зняти обмеження щодо використання далекобійних ракет ATACMS для ударів по російських військових об'єктах. 21 червня два українські чиновники, які побажали залишитися анонімними, повідомили The Washington Post, що дозвіл США, що дозволяє ЗСУ завдавати ударів по військових об'єктах у Росії, не поширюється на ключові російські аеродроми.

За словами співрозмовників видання, Сполучені Штати встановили обмеження на використання своєї зброї в межах 100 кілометрів від кордону, а аеродроми розташовані на більшій відстані. Американські чиновники у відповідь на прохання TWP прокоментувати цю інформацію заявили, що вона не відповідає дійсності, проте не назвали точну відстань, на яку ЗСУ дозволено бити зброєю США в глиб Росії.