Країни НАТО почали передавати Україні розвіддані літаків AWACS про російські ракетні удари

Коментарi:

Військове командування держав НАТО надає Україні інформацію, отриману за допомогою літаків, оснащених бортовою системою далекого радіолокаційного виявлення та наведення (AWACS).

Про це пише UK Defense Journal із посиланням на колишнього офіцера британських ВПС.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Офіційно будь-які зібрані розвіддані направляються тільки країнам НАТО, але всі знають, що деякі з цих країн швидко діляться цією інформацією з Україною, що дозволяє їй протистояти атакам, що насуваються. Дані західної розвідки дають Україні можливість реагувати трохи швидше», — сказав джерело.

НАТО збільшило свою присутність у Східній Європі у відповідь на російське вторгнення в Україну. Зокрема, до регіону було направлено додаткову військову авіацію: винищувачі, літаки спостереження, заправники.

Наразі авіація НАТО здійснює спостереження за українським небом із повітряного простору Польщі. Розгортання таких літаків на східному фланзі сприяє посиленню присутності військового блоку в регіоні та відстеженню російської військової активності, кажуть в альянсі. "Наші системи AWACS здатні виявляти літаки на відстані сотень кілометрів, що робить їх ключовим потенціалом стримування та оборони НАТО", – заявила раніше офіційний представник НАТО Оана Лунгеску

Володимир Путін, оголошуючи початок війни з Україною, говорив, що однією з цілей вторгнення нібито є протидія наближенню «військової машини НАТО» до кордонів РФ. Однак російська агресія, навпаки, змусила дві країни, що межують з Росією, приєднатися до військового блоку. Минулого року до складу альянсу увійшла Фінляндія, внаслідок чого довжина кордону НАТО з РФ зросла вдвічі — на 1,3 тисячі кілометрів, а збройні сили НАТО поповнила одна з найбоєздатніших армій Європи. Навесні цього року членом Північноатлантичного альянсу стала Швеція. Крім того, Польща, що входить до НАТО з 1999 року, попросила США про розміщення на своїй території ядерної зброї, а також уклала контракт на придбання американських систем ПРО та ППО на $15 млрд.

Після того як Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО, російський президент заявив, що Росія не має таких проблем з цими країнами, «які є з Україною». «У нас немає ні територіальних питань та суперечок, нічого, що нас могло б турбувати. Хочеться їм – будь ласка», – сказав Путін.

Попри твердження Кремля про те, що Росія розпочала війну, побоюючись «розширення НАТО», на Заході до повномасштабного вторгнення неодноразово заявляли, що не планують приймати Україну до альянсу. Зокрема, лише за місяць до початку бойових дій про це говорив президент США Джо Байден.