Нідерланди видали дозвіл на постачання Україні 24 винищувачі F-16

Коментарi:

Міністерство зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів видало ліцензію на експорт в Україну 24 винищувачі F-16 та семи авіаційних двигунів для них.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Це випливає з листа міністра оборони країни Кайси Оллонгрен, опублікованого на сайті нижньої палати парламенту Нідерландів.

У документі йдеться, що ліцензію на експорт було видано 19 червня і Нідерланди «скоро поставлять перші F-16 в Україну». Однак у ньому також зазначається, що «на запит України інформація більше не розголошуватиметься напередодні першого поставки», а представники парламенту будуть проінформовані про це конфіденційно.

У червні Оллонгрен повідомляла, що перші F-16 передадуть Україні «цього літа», а надалі експорт літаків поставлять «на потік». Однак після цього Міноборони Нідерландів опублікувала заяву про те, що 24 винищувачі буде поставлено «після літа».

Минулого року Нідерланди разом із Великобританією створили міжнародну коаліцію із закупівлі F-16 для України. Також влада країни направила своїх винищувачів до навчального центру в Румунії для підготовки українських пілотів.

Після передачі винищувачів Києву Нідерланди дозволили українським військовим завдавати з їх допомогою ударів територією Росії. При цьому Оллонгрен наголошувала, що Україну просять «дотримуватись міжнародного права та права на самооборону, як зазначено у Статуті ООН, а це означає, що вони використовують його (озброєння. — ред.) для досягнення військових цілей, яких їм необхідно досягти з метою самооборони. ».

У ЗСУ, між тим, повідомляли, що планують залишити частину переданих F-16 на авіабазах за межами країни, зокрема, щоб вони не стали «мішенями» для Росії. У російській Держдумі при цьому пообіцяли бити по аеродромах європейських країн, на яких розміщуватимуться українські F-16, якщо вони здійснюватимуть з них бойові вильоти.

У свою чергу, МЗС Росії заявило, що Москва розглядатиме будь-які модифікації отриманих Україною F-16 як носії ядерної зброї, а відправлення літаків Києву розцінить «як цілеспрямовану провокацію» з боку США та НАТО.