ГУР і СЗР ударили по ключовому заводу російського ВПК

Коментарi:

Україна завдала удару по ключовому заводу російського військово-промислового комплексу — Оскольському електрометалургійному комбінату імені Угарова (ОЕМК), що є єдиним у РФ металургійним підприємством повного циклу.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Внаслідок атаки українських безпілотників у ніч на 1 липня виробництво зазнало серйозних пошкоджень. «Комбінат припинив роботу внаслідок поразки дронами-камікадзе двох основних електропідстанцій Білгородської області: „Старий Оскол“ поблизу села Незнамове та „Металургійна“ біля села Волоконівське», — сказав співрозмовник агентства.

Підстанція «Металургійна» є однією з найбільших у Європі, нагадав джерело: «В результаті операції було повністю знеструмлено Оскольський електрометалургійний комбінат».

Операцію було здійснено спільними зусиллями Головного управління розвідки Міністерства оборони та Служби зовнішньої розвідки України.

Після удару ЗСУ, здійсненого в ніч проти 1 липня, у Білгородській області зникла електрика. Світла, зокрема, не було у самому Білгороді, Шебекіному, Старому Осколі, Валуйках, Коротше, Олексіївці та інших населених пунктах. У «Бєлгороденерго» заявили, що причиною стало «технологічне порушення, викликане зовнішнім впливом на енергооб'єкт», але подробиць не навели.

Незабаром Mash стало відомо, що відключення електроенергії в регіоні сталося після одночасної атаки українських безпілотників та детонації кількох саморобних вибухових пристроїв (СВП) на підстанціях, одна з яких знаходиться у Незнамовому. Перебої з подачею електрики призвели до відключення води, енергетики почали переводити об'єкти на резервні джерела живлення.

Міноборони РФ традиційно звітувало про «припинення» спроби атакувати регіон та про успішне «придушення та знищення» дев'яти дронів. Проте, за даними губернатора Білгородської області В'ячеслава Гладкова, удару було завдано 40 безпілотників. Усього було 10 обстрілів, які призвели до повної руйнації п'яти будинків та пошкодження ще 26, стверджував він. Загинула чотирирічна дівчинка, ще семеро людей отримали поранення.

При цьому про удари по підстанціях Гладков не згадав, проте говорив про пошкодження на лініях електропередач. Незабаром ситуацію з енергозабезпеченням губернатор назвав «складною», але зазначив, що область «має всі ресурси, щоб її виправити».

Україна завдає ударів не тільки об'єктам ВПК, а й підприємствам паливно-енергетичного комплексу на території РФ. Так, за п'ять з половиною місяців поточного року атакам зазнали понад 40 нафтобаз та нафтопереробних заводів (НПЗ). У Центральній Росії удари припали майже по всіх найбільших НПЗ.

Після цього російська влада вирішила засекретити оперативну статистику з випуску палива. Згідно з останніми тижневими даними Росстату, опублікованими 23 травня, виробництво бензину в Росії впало до мінімуму з жовтня. З 13 по 19 травня російські НПЗ випустили 740 тис. тонн бензину — на 2,5% менше ніж тижнем раніше, на 5% менше, ніж на початку травня, і на 20% менше рівнів кінця грудня.

Випуск дизельного палива просів на 7,1% за тиждень, до 1,558 млн. тонн. Порівняно з кінцем минулого року, НПЗ скоротили його виробництво на 11%, або майже 200 тис. тонн на тиждень.

Удари по території Росії ЗСУ почали здійснювати у відповідь повномасштабне вторгнення російської армії та регулярні обстріли військовослужбовцями РФ критичної громадянської інфраструктури України. Найбільше від атак страждає Білгородська область, яку з 2023 року щомісяця обстрілюють по 300–400 разів. З початку війни до 30 червня 2024-го від обстрілів на Білгородчині загинули 205 людей, підрахувало місцеве видання Fonar. За заявами влади, у Білгороді від ракетних ударів постраждало понад п'ять тисяч квартир та приватних будинків, а у прикордонних районах – понад сім тисяч.