Росія вдарила ракетами по Дніпру. Загинуло четверо людей

Коментарi:

Ймовірно, метою атаки був завод «Южмаш»

Щонайменше четверо людей стали жертвами російської ракетної атаки по цивільній інфраструктурі в Дніпрі, повідомив голова Дніпропетровської ОВ Сергій Лисак.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Ще не менше 18 людей, серед яких 14-річна дівчинка, зазнали поранень. Внаслідок удару пошкодження отримав місцевий торговий центр, поблизу медустанови виникла пожежа.

В українських та російських провоєнних телеграм-каналах поширилися версії, що метою атаки був завод «Південмаш», який виготовляє ракетно-космічну техніку. Про це пишуть РІА Новини з посиланням на місцевих колабораціоністів.

Також армія РФ у ніч проти 3 липня обстріляла Харківську область. Атаку зазнала виключно громадянська інфраструктура, повідомляє обласна прокуратура. Загинула одна людина, чотири отримали поранення. Пошкоджено щонайменше 20 приватних будинків, господарські будівлі, магазини, адміністративну будівлю.

Раніше Росія завдала ракетного удару по Дніпру ввечері 28 червня, внаслідок чого було частково зруйновано житлову багатоповерхівку. Зокрема, в одному з під'їздів було повністю знищено квартири з 8-го по 11-й поверх. Жертвами атаки тоді стали двоє людей, 12 постраждали, серед них одна дитина.

Росія регулярно обстрілює громадянську інфраструктуру та житлові будинки в Україні. Так, у ніч на 31 травня п'ятеро людей стали жертвами російського ракетного удару по житловому будинку в Харкові, ще 25 людей було поранено. Тоді ж ЗС РФ завдали удару по Києву, проте українські системи ППО змогли знищити всі цілі, випущені по столиці.

За кілька днів до цього РФ завдала удару по будівельному гіпермаркету «Епіцентр» у Харкові, внаслідок чого загинули щонайменше 16 людей, ще понад 40 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Удару по гіпермаркету завдали в суботу вдень — коли ТЦ зазвичай буває максимально заповнений відвідувачами. Мер Харкова Ігор Терехов назвав атаку «чистим тероризмом» та зазначив, що метою російських військових був саме гіпермаркет. Джерела в силових структурах РФ незабаром підтвердили ТАРС, що удар по торговому центру був навмисним.

За даними ООН, кількість жертв повномасштабного вторгнення серед мирного населення України на кінець листопада 2023 року перевищила 10 тис. Серед загиблих — понад 560 дітей, ще 18 500 громадян отримали поранення. Мільйони українців стали біженцями та позбулися даху над головою. Найбільше від бойових дій страждають жителі Донбасу. В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих може бути значно вищою, оскільки перевірка таких даних є складним процесом і займає певний час.

Цієї весни Росія посилила обстріл критичної громадянської інфраструктури України, а також розпочала наступ у Харківській області, який незабаром було зупинено. Чергова ескалація конфлікту з боку Москви змусила країни Заходу посилити підтримку Києва.