Більше третини росіян схвалили ядерний удар по Україні

Коментарi:

Більше третини російських громадян вважають, що використання ядерної зброї може бути «виправданим» у війні з Україною, показало проведене в червні опитування «Левада-центру».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Як з'ясували соціологи, 10% респондентів «певно» підтримують ядерний удар, а ще 24% вважають його «швидшим» за доцільне.

Частка прихильників ядерної ескалації збільшилася на 5 процентних пунктів за останній рік, випливає з даних «Левади», і стала рекордною за весь час війни. Проти використання ядерної зброї, як і раніше, більшість — 52%, проте їхня частка знижується: у квітні 2023 року таких було 56%.

Найбільшого потягу до ядерної війни відчувають пенсіонери, які регулярно дивляться російське телебачення і «схвалюють» діяльність Володимира Путіна, випливає з опитування: так, у віковій групі 55+ частка схвальних ядерний удар сягає 35%, а серед тих, хто черпає інформацію з ТБ- передач – 41%.

«Думка про те, що використання ядерної зброї не може бути виправдане, більш поширена серед молодих росіян (63% у віці 18-24 років), тих, хто вважає, що країна рухається неправильним шляхом (64%), тих, хто не схвалює діяльність чинного президента (72%)», – пише «Левада».

У перші дні вторгнення в Україну Путін оголосив про переведення російських ядерних сил в особливий режим бойового чергування, а потім багаторазово озвучував ядерні загрози на адресу західних країн, які підтримують Київ.

Влада США всерйоз готувалась до можливого ядерного удару Росії по території України наприкінці 2022 року, розповідали раніше СNN високопосадовці адміністрації Джо Байдена. За їх словами, ядерний сценарій для українського конфлікту розглядався як реальний після серії поразок російської армії, яка на той момент здала Харківську область і була змушена залишити Херсон. Цьому передували заяви російських чиновників щодо планів України нібито підірвати «брудну бомбу», які в США розцінили як привід для використання тактичної ядерної зброї.

У Вашингтоні попередили Путіна про те, які наслідки на нього чекають у разі ядерної ескалації, розповідав у травні глава МЗС Польщі Радослав Сікорський. "Американці сказали, що якщо ви застосуєте ядерну бомбу, навіть якщо ніхто не загине, ми вразимо всі ваші об'єкти в Україні звичайною зброєю, ми знищимо їх усі", – сказав Сікорський. За його словами, від застосування ядерної зброї Росію раніше застерегли Китай та Індія.