Кремль відмовився вести переговори з Україною через Ердогана

Коментарi:

Росія не розглядає президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана у ролі посередника на мирних переговорах з Україною, заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков.

На запитання про те, чи можливо, що Кремль приверне турецького лідера в цій якості, речник відповів: «Ні, неможливо».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

При цьому Пєсков визнав, що Путін та Ердоган обговорювали тему війни Росії з Україною на полях саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС), що проходить у Казахстані. Двостороння зустріч відбулася 3 липня.

Телеканал TRT Haber повідомив, що Ердоган заявив Путіну про готовність "закласти основу" для компромісу, який дозволить закінчити війну між Росією та Україною. На думку турецького лідера, спочатку Москва і Київ могли б домовитися про припинення вогню, а потім вийти на справедливу мирну угоду, яка задовольнить обидві сторони.

Також Ердоган повідомив, що чекає на Путіна в гості «якнайшвидше». Той відповів, що обов'язково приїде. Востаннє президенти зустрічалися особисто у вересні 2023 року у Сочі. З того часу неодноразово повідомлялося про намір Путіна відвідати Туреччину, але поїздка так і не відбулася. Формально — через графік виборів в обох країнах та зайнятість президентів.

Під час підготовки візиту стало відомо, що Ердоган має намір запропонувати Путіну розпочати мирні переговори з українським президентом Володимиром Зеленським. Джерело «РІА Новини» серед турецьких дипломатів зазначало, що Анкара не нав'язуватиме будь-якої зі сторін свої ідеї щодо врегулювання конфлікту, але виявить «необхідне посередництво». Також Ердоган пропонував організувати мирний саміт за участю Росії та України.

Після цього у ЗМІ з'явився проект нового мирного договору, запропонованого Туреччиною. План включає обов'язкове проведення у 2040 році в Україні референдуму щодо зовнішньополітичного курсу держави. Також референдуми мають відбутися на всіх територіях країни, які залишаться окупованими на момент заморозки війни.

Згідно з документом, Україні потрібно буде дати гарантії свого позаблокового статусу до 2040 року, а Росії відмовитися від заперечень проти вступу України до ЄС.

Крім того, план включає взаємне зобов'язання США і РФ про незастосування ні за яких умов ядерної зброї, а також поновлення договору про обмеження стратегічних озброєнь (СНО), причому за неможливості одностороннього виходу з нього в майбутньому.