Рекордна з початку війни кількість росіян виступила за переговори з Україною

Коментарi:

Більше половини росіян підтримують ідею розпочати мирні переговори з Україною, показало проведене в червні опитування «Левада-центру».

На підтримку мирних переговорів висловилося 58% опитаних, що стало максимальним показником з цього питання за останні півроку.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Більшість опитаних вважає, що у переговорах більше зацікавлена Росія. Дві третини опитаних, як і раніше, покладають відповідальність за те, що відбувається на США та НАТО, переконаність у цьому за рік зросла. Половина допускає переростання конфлікту у пряме зіткнення Росії та НАТО», — зазначає «Левада-центр».

Думку про необхідність мирних переговорів найчастіше висловлюють росіяни віком до 24 років (66%), сільські жителі (65%), жінки (64%) та ті, кому ледве вистачає на їжу (64%), 75% опитаних не схвалюють діяльність Володимира Путіна на посаді президента, а 77% респондентів вважають, що РФ рухається неправильним шляхом. Цю думку висловлюють опитані, які отримують інформацію переважно з Youtube-каналів.

Продовження військових дій найчастіше хочуть чоловіки (47%), більшість з яких — літні, віком 55 років і старше (40%), за продовження війни виступають також забезпечені росіяни (40%) та жителі столиці (56%), респонденти, вважають, що справи країни йдуть у правильному напрямі (44%) і схвалюють діяльність чинного президента (40%). Більшість із них довіряє інформації з телебачення (42%).

Бойові дії викликають гордість за країну 48% росіян, а 33% переважають тривогу, страх і жах. 37% респондентів упевнені, що потрібно продовжувати військові дії, а кожен третій припускає, що застосування ядерної зброї з боку РФ під час війни може бути виправданим. При цьому більшість опитаних стурбована обстрілами російських територій та постачанням Києву західної військової техніки.

Згідно з опитуванням, лише 19% росіян дуже уважно стежать за ситуацією навколо України, кожен третій досить уважно, ще 31% стежать без особливої уваги, а 15% конфлікт в Україні не цікавий. Найбільше інтересу до конфлікту виявляють чоловіки (58%), респонденти старшого віку (68%) у віковій групі віком від 55 років, а також телеглядачі (60%). Менш уважно за війною стежать жінки (49%) та молоді люди до 24 років (30%).

Відповідальність за загибель людей та руйнування в Україні дві третини росіян покладають на США та країни НАТО, кожен десятий опитаний звинувачує в цьому саму Україну і лише 6% кажуть, що відповідальність лежить на Росії. Найчастіше звинувачують США та НАТО респонденти віком від 55 років (74%), ті, хто вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку (72%), ті, хто схвалює діяльність В. Путіна на посаді президента (70%).

Опитування було проведено з 20 по 27 червня за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення обсягом 1627 осіб віком від 18 років і старше у 137 населених пунктах, 50 суб'єктах РФ.