Кардіохірург Пезешкіян виграв президентські вибори в Ірані

Коментарi:

Виступає за діалог Заходом.

За Пезешкіяна проголосували 16,3 млн. виборців, а його конкурент-ультраконсерват отримав 13,5 млн. голосів

Після обробки 30,5 млн. бюлетенів стало відомо, що ліберал Масуд Пезешкіян здобув перемогу і став дев'ятим президентом Ірану.

Так, згідно з підрахунками, реформіст Пезешкіян отримав підтримку 16,4 млн. іранців, а його конкурент ультраконсервативний кандидат Саїд Джалілі набрав 13,4 млн. голосів.

У першому турі дострокових виборів президента Ірану кандидати не змогли подолати необхідний для перемоги поріг 50%. Тоді Пезешкіян набрав 10,4 млн. голосів проти 9,4 млн. у Джалілі, а явка виборців склала 40%. Оскільки ніхто не подолав рубіж у 50%, у країні було призначено другий тур президентських виборів.

Масуд Пезешкіян виступає за діалог Заходом і обіцяв шукати дружніх стосунків. Він заявляв, що його адміністрація негайно працюватиме над тим, щоб спробувати зняти санкції Заходу та відновити економіку.

Колишній міністр охорони здоров'я Пезешкіан за останніх 16 років представляв в іранському парламенті провінцію Західний Азербайджан, де більшість населення становлять етнічні азербайджанці.

Він здобув освіту лікаря і Пезешкіан пішов на фронт під час ірано-іракської війни 1980-88 років, щоб воювати та служити медиком. Після закінчення участі у бойових діях він спеціалізувався на кардіохірургії.

69-річний Пезешкіан також працював в академічних колах, очолюючи Тебрізський університет медичних наук з 1994 по 1999 рік.

Незабаром після закінчення роботи в університеті Пезешкіан пішов у політику, переїхав у 2000 році до Тегерана, де отримав посаду заступника міністра охорони здоров'я.

Чи відбудуться в політиці Ірану якісь істотні зміни? Тегеран є військовим та політичним союзником Росії.