Доступний відпочинок у санаторіях Закарпаття

Коментарi:

Серед усіх регіонів України саме в Закарпатській області сконцентровано найбільшу кількість мінеральних джерел та рекреаційних зон, де розташовані одні з найкращих санаторіїв. Не дивно, що на відпочинок упродовж календарного року намагається потрапити рекордна кількість людей.

Доступні ціни на путівки до санаторіїв включають не тільки проживання, дієтичне харчування, але й повноцінний курс бальнеологічного лікування.

Профілі лікування у Закарпатських санаторіях

Більшість людей прагнуть потрапити до санаторію спеціально з метою відновити чи покращити стан здоров'я. Навантаження на роботі, погана екологічна обстановка у місті, надмірні побутові навантаження та психологічні фактори поступово послаблюють імунітет та призводять до хронічних захворювань. Якщо взяти за правило один чи два рази на рік під час відпустки приїхати до одного із профільних санаторіїв Закарпаття, проблем зі здоров'ям буде значно менше. Основними профілями лікування у здравницях варто виділити:

  1. Різноманітні відхилення в роботі серцево-судинної системи.
  2. Бальнеологія добре допомагає у розладах обміну речовин.
  3. Окремі джерела оптимальні при шлунково-кишкових проблемах.
  4. Закарпаття допомагає поновити роботу легень після Ковида.
  5. Лікування сечостатевої системи чоловіків та жінок.
  6. Вузькоспеціалізовані комплекси з реабілітації хребта.

Санаторно-курортні комплекси є привабливими для людей похилого віку, тому що тут можна комплексно підійти до лікування суглобів. Досвідчені лікарі допомагають не тільки позбутися болю, що переслідують, але і відновити рухливість кінцівок. Ніщо так не підвищує активність людей у віці як можливість самостійно переміщатися без сторонньої допомоги.

Важливо: у регіоні практикують лікування органів дихання шляхом перебування у природних та штучних соляних печерах. Спеціальна атмосфера, насичена кристаліками солі, допомагає відновити нормальну роботу легень, після важкого респіраторного захворювання. Навіть профілактичний курс лікування суттєво підвищує імунітет у боротьбі із сезонними застудами.

З чого формується вартість путівки

Складне питання, на яке неможливо дати просту відповідь. Щоб отримати вичерпну відповідь, варто розібратися, з чого складається стандартна та лікувальна путівка до одного з численних комплексів у Закарпатській області. Основою вартості завжди є проживання в одному з номерів спального корпусу. Чим комфортніший номер з великою кількістю кімнат і м'яких меблів, тим дорожче буде путівка до санаторію. Проживання вдвох дозволяє частково заощадити на відпочинку без втрати комфорту. До інших, не менш важливих факторів формування вартості, варто додати:

  • кількість медичних процедур, базових та додаткових;
  • як довго відпочиваючий планує залишатися у санаторному комплексі;
  • наявність добре розвиненої туристичної інфраструктури;
  • сезонність практично не впливає на вартість відпочинку у Закарпатті;
  • стандартне, дієтичне харчування або розширене меню.

Останнім часом санаторії переходять на новий, європейський підхід до харчування своїх гостей. Якщо ціль приїзду повноцінне лікування, лікарі рекомендуватимуть дотримуватися однієї з номерних дієт. Це критично важливо при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної недостатності та деяких інших захворювань внутрішніх органів. Для тих, хто приїхав заради профілактики чи у звичайну відпустку, сучасна їдальня чи ресторан запропонують формат харчування «шведський стіл». Гості самостійно можуть обирати на сніданок, обід та вечерю те, що хочуть спробувати саме сьогодні.

Важливо: практично вся внутрішня інфраструктура санаторного комплексу доступна безкоштовно. Тільки окреме спортивне спорядження може видаватися за символічну оплату.

Чи можна приїхати до санаторію без направлення

Лікар у вашій поліклініці або іншому медичному закладі може рекомендувати або дати направлення на проходження курсу додаткового лікування в одному з профільних бальнеологічних санаторіїв. Але, не обов'язково для цього діагностувати певне захворювання та попередньо проходити курс лікування у лікарні. Люди можуть без будь-яких додаткових причин приїхати практично до будь-якого санаторію на Закарпаття, щоб відпочити та пройти профілактичний курс зі зміцнення здоров'я. Є кілька непрямих причин, з яких варто задуматися над поїздкою до санаторію:

  1. Хронічна втома через роботу чи побутові обов'язки.
  2. Регулярні сезонні захворювання на застуди та грип.
  3. Періодичне загострення хронічного захворювання.
  4. Розлади травлення, які мають регулярний характер.
  5. Потрібно пройти курс реабілітації після фізичної травми.
  6. Хочеться спробувати формат відпочинку у бальнеологічному санаторії.

Для першого разу, якщо ви не маєте серйозних захворювань, рекомендуємо брати путівку на термін від 10 до 14 днів. Цього цілком достатньо, щоб відпочити саму, удвох чи сім'єю. Отримати необхідний профілактичний курс лікування та зміцнити свій імунітет до застудних сезонних захворювань. Якщо в процесі діагностики лікарі виявлять захворювання, яке потребує ретельнішого лікування, путівку в майбутньому можна буде повторити або продовжити наявну.

Бальнеологічний санаторій чи готель?

Сучасний санаторний комплекс це поєднання комфортабельного проживання в одному з типів номерів, проходження курсу лікування в лікувальному корпусі і повноцінне харчування в ресторані або їдальні. Готель, у свою чергу, пропонує тільки комфортабельне проживання та ресторан на першому поверсі. Такий формат відпочинку теж привабливий, але він не включає медичний супровід та добре розвинену внутрішню туристичну інфраструктуру. Найкращі санаторні комплекси можуть додатково запропонувати такі переваги для відпочиваючих:

  • відкритий або закритий басейн для дорослих та дітей;
  • можливість безпечно поставити машину на внутрішній стоянці;
  • численні розваги для відпочиваючих, зокрема сезонні;
  • підвищену безпеку перебування на закритій території;
  • окрема ігрова зона для найменших гостей санаторію;
  • СПА-зона із сучасними лазнями, саунами та салоном краси.

Сучасні бальнеологічні санаторії залучають найрізноманітніших людей. Завдяки комплексному підходу кожен гість може отримати те, що йому найбільше хочеться відчути під час відпочинку. Любителі пасивної відпустки будуть у захваті від кінотеатру, сауни, басейну та ресторану з розширеним меню. Активні відпочиваючі можуть ходити в гори, взимку кататися на лижах і сноуборді, купувати прокатне спорядження. І все це у поєднанні з профілактичним лікуванням на основі однієї із природних мінеральних вод Закарпаття.

Як мінеральна вода лікує

Сама собою вода насичена певним складом мінералів і металів надає помірний лікувальний ефект на організм, змінюючи його хімічний склад і змушуючи органи працювати на одужання. Щоб поліпшити цей процес, необхідний комплексний підхід, у якому беруть участь як лікарі, і сам відпочиваючий. Вкрай важливо дотримуватися регулярного вживання необхідної порції з одного джерела. Насичення організму водою запускає лікувальні процеси, що призводять до одужання. Крім цього, на лікувальний процес впливають інші фактори:

  1. Додаткові фізіотерапевтичні процедури.
  2. Медикаментозне лікування як частина бальнеології.
  3. Помірні та регулярні фізичні навантаження на тіло.
  4. Правильне, регулярне дієтичне харчування у їдальні, ресторані.
  5. Проживання у екологічно чистій зоні санаторного комплексу.
  6. Відсутність будь-яких психологічно дратівливих чинників.

За час відпочинку організм звикає до правильного режиму, очищається від токсинів та шлаків. Мінеральна вода разом із іншими фізіотерапевтичними, індивідуально підібраними процедурами допомагає відновити працездатність внутрішніх органів. Особливо ефективним є бальнеологічне лікування для травного тракту, сечостатевої системи та відновлення працездатності суглобів. Усі санаторії Закарпаття мають свій профіль лікування. Але велика кількість дозволить вибрати той куточок області, який сподобається вам найбільше. З урахуванням сезонності відпустки та індивідуальної переваги кожного члена сім'ї.