ФСБ оголосила про запобігання теракту на крейсері «Адмірал Кузнєцов», який розвалюється і без українських спецслужб

Коментарi:

ФСБ оголосила, що запобігла теракту на авіаносці «Адмірал Кузнєцов», а також замаху на трьох високопосадовців Міноборони. Як стверджує відомство, злочини начебто планували українські спецслужби.

Читайте МН в Telegram тільки важливі новини

За твердженням ФСБ, у березні на члена екіпажу "Адмірала Кузнєцова" "за допомогою іноземних інтернет-месенджерів WhatsАpp і Telegram" вийшов співробітник спецслужб України, який "з використанням прийомів психологічного впливу" намагався схилити його до вчинення теракту на кораблі. Той, однак, звернувся до ФСБ, після чого листувався з агентом вже під контролем спецслужб, щоб з'ясувати цінну інформацію.

У рамках справи про підготовку замахів на високопоставлених військових, повідомила ФСБ, затримали громадянина Росії 1994 року народження (його ім'я не називається). За версією відомства, він за завданням ГУР Міноборони України "через кур'єрські служби організував доставку трьох вибухових пристроїв великої потужності, замаскованих у подарункове пакування, за адресами проживання у Москві керівників підрозділів російського оборонного відомства".

Як стверджує ФСБ, затриманий дав свідчення про те, що у травні 2024 року був завербований українською військовою розвідкою.

ФСБ регулярно заявляє про запобігання диверсіям, які нібито планують українські спецслужби на території Росії. Незалежно перевірити ці заяви і підтвердити, що такі диверсії дійсно планувалися, неможливо.

Характеристика авіаносця

Авіаносець збудували у Миколаєві на стапелі Чорноморського суднобудівного заводу. Він спущений на воду 1985 року, а введений в експлуатацію 1991-го. У цьому ж році авіанесучий крейсер би вкрадено Росії. Незважаючи на офіційну телеграму тоді ще голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука, залишаючись на рейді Севастополя, командир корабля взяв курс на Босфор, здійснив перехід навколо Європи і опинився в Мурманську.

«Адмірал Кузнєцов», який відправили на ремонт ще 2015 року, не виходив у море понад дев'ять років. За цей час на кораблі були пожежі, вибухи.

У жовтні 2018 року «Кузнєцов» було пошкоджено, коли затонув сухий док PD-50, внаслідок чого 70-тонний кран пробив у палубі «Кузнєцова» отвір 18 квадратних метрів. КПроцес ремонту ускладнюють аварії, розкрадання коштів та інші невдачі.