Новий прем'єр Британії підтвердив, що Україна може бити ракетами Storm Shadow по Росії

Коментарi:

Україна, як і раніше, може використовувати британські ракети Storm Shadow для завдання ударів по військових об'єктах на території Росії, заявив прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер.

Він підтвердив, що продовжить політику попереднього уряду країни щодо цього питання.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Відповідаючи кореспондентові Bloomberg, Стармер погодився з тим, що Україна має сама вирішувати, як їй використати передані королівством Storm Shadow. Водночас, прем'єр нагадав про необхідність дотримання міжнародного гуманітарного права, зазначивши, що застосовуватися ці ракети повинні в оборонних цілях.

Storm Shadows – спільна розробка англійської British Aerospace та французької Matra. Це керовані крилаті ракети з високоточним наведенням класу "повітря – земля", призначені для ураження нерухомих цілей на відстані 250-500 км. Перші Storm Shadows Україна отримала у травні 2023 року. Відомо, за їх допомогою ЗСУ вдалося вразити кілька російських військових об'єктів в анексованому Криму та кораблі Чорноморського флоту.

На початку травня глава МЗС Великобританії Девід Кемерон заявив, що Україна має право застосовувати поставлену Лондоном зброю для ударів по Росії з метою самооборони. Після цього ще дев'ять країн дали аналогічну згоду щодо власних військових постачань Києву. Зокрема, це зробили Франція, Нідерланди, Польща, Швеція, Фінляндія, Чехія, Литва, Латвія та Естонія. Потім свою позицію з цього питання змінили і США, обмовившись, що добро дається лише на удари по військових об'єктах на прикордонних російських територіях.

Водночас, Україна продовжує наполягати на знятті цих обмежень, щоб мати можливість атакувати американською зброєю військові цілі в глибині Росії. Це одне з головних питань, яке обговорюватиметься на саміті НАТО, що розпочався 9 липня у Вашингтоні. Президент України Володимир Зеленський також закликав США дозволити ЗСУ бити по військовій авіації на території Росії. За його словами, це дозволить захистити українські міста від авіаційних бомб (КАБ), що коригуються, які скидаються з літаків.

Поки що США опираються зняттю всіх обмежень на використання Києвом своєї зброї. В адміністрації президента Джо Байдена зазначали, що це робиться з метою недопущення ескалації у відносинах із Росією.