Пенсіонера, який допомагав росіянам шукати та катувати українських патріотів у Миколаївському районі, засудили на 10 років

Коментарi:

Мешканець Миколаївського району отримав дев'ять років позбавлення волі за допомогу російським військовим у тортурах цивільного населення під час окупації його рідного села.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

"На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) та призначив йому дев'ять років позбавлення волі", – заявили до СБУ.

Зрадником виявився 63-річний місцевий мешканець Григорій Драгуненко. Під час окупації він підтримав російських загарбників та запропонував їм свою допомогу у війні проти України. Його включали до складу каральних загонів, які проводили "облави" на учасників руху опору.

Драгуненко брав безпосередню участь у викраденні українських патріотів, відвозив їх у катівні та піддав жорстоким тортурам. Він допомагав російським військовим залякувати місцевих жителів, інсценуючи розстріли: людей ставили до стінки, спрямовували на них вогнепальну зброю та робили постріли у небезпечній близькості.

Видання "Судовий репортер" повідомляє, що йдеться про Григорія Драгуненка, пенсіонера з Херсона. Його судили за допомогу росіянам під час окупації села Новокиївка Миколаївської області, де він орендує ставок та доглядає батьківський будинок.

Село Новокиївка Баштанського району знаходиться на кордоні Миколаївської та Херсонської областей, між трасами, що ведуть у Снігурівку та Миколаїв. Населений пункт був окупований з кінця лютого до листопада 2022 року. Тут, як і на інших захоплених територіях, російські військові знущалися з людей, виявляли учасників АТО та грабували місцевих жителів.

Після деокупації Новокиївки Драгуненка було затримано та звинувачено у співучасті у порушенні законів та звичаїв війни за попередньою змовою. Свою провину він заперечував, пояснюючи свідчення потерпілих конфліктами.