У Миколаєві різко зросла захворюваність на кашлюк

Коментарi:

На фоні загального зростання захворюваності по Україні в Миколаєві зафіксовано значне зростання захворюваності на кашлюк.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За перші п'ять місяців 2024 року в Україні зареєстровано 3805 випадків кашлюку, з яких 3609 – у дітей. На жаль, одна дитина померла. Порівняно з 2023 роком захворюваність зросла у 31 раз.

Як повідомляє управління охорони здоров'я міськради, у Миколаєві у першому півріччі 2024 року вже зафіксовано 4 випадки кашлюку. Для порівняння, за весь 2023 був лише один випадок, а протягом двох попередніх років цієї хвороби в Миколаєві взагалі не було.

Причиною зростання захворюваності, на думку МОЗ, є велика кількість нещеплених дітей.

Кашлюк дуже заразний і легко поширюється повітряно-краплинним шляхом під час кашлю або чхання. Найбільш небезпечний він для немовлят, які можуть викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Також у новонароджених та немовлят хвороба може протікати тяжко, з високим ризиком ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують, але хвороба виснажує та сильно послаблює організм.

Щоб запобігти поширенню кашлюку, МОЗ рекомендує проводити вакцинацію. Всі діти мають отримати 4 щеплення – у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. Якщо щеплення пропустили, міністерство закликає наздогнати його якнайшвидше. Також від кашлюку радять вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності, незалежно від того, чи вакцинувалися вони в дитинстві. Це необхідно для захисту дитини в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

У Миколаєві протягом перших шести місяців поточного року 3934 дитини отримали щеплення проти кашлюку у складі різних вакцин. Згідно з календарем вакцинації, щепитися можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладено декларацію.