У Миколаєві суттєво подорожчає вивіз сміття

Коментарi:

Комунальні підприємства «Миколаївкомунтранс» (основний візник сміття у місті) та «Обрій» заявили про намір підняти тариф. Відповідні оголошення розміщено на сайті Миколаївської міськради.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Миколаївкомунтранс»

Нині діючий тариф було запроваджено з 1 вересня 2023 року:

  • 146,38 грн. за 1 м3 твердих побутових відходів усім споживачам,
  • 256,28 грн. за 1 м3 великогабаритних відходів,
  • 256,28 грн. за 1 м3 ремонтних відходів,
  • 416,45грн. за 1 м3 рідких відходів

Згідно з коригованим розрахунком, новий тариф на послуги із поводженням з побутовими відходами становить 233,05 грн/куб. м; що на 59,21 відсотка вище за попередній.

А на послуги зі збирання та перевезення великогабаритних та ремонтних побутових відходів становитиме 269,41 грн. за 1 м.куб., що на 5,12% більше за встановлене.

Виходячи з цього, середньомісячна плата на одного жителя послуги по ТБВ зросте і складе:

  • для мешканців багатоквартирних будинків – 43,12 грн/ос.;
  • за відсутності одного з видів благоустрою – 49,76 грн/ос.;
  • для мешканців приватного сектору – 79,39 грн/ос.

В обґрунтуванні для підняття цін написано, що тариф потрібно підвищити тому, що змінюється назва послуги з послуги по поводженню з побутовими відходами на послугу з управління побутовими відходами; а також через зміну порядку обчислення екологічного податку, збільшення розміру земельного податку; зростання цін на матеріали для ремонту засобів механізації та ін.

КП «Обрій»

Аргументація КП "Обрій" для підвищення схожа на «Миколаївкомунтранс». Проте в оголошенні зазначається, що у тариф цього підприємства заклали амортизацію вантажівки DAF FALF55/220.

У результаті нова ціна буде на 35,5 відсотка вищою за чинну і складе

  • для мешканців багатоквартирних будинків – 45,6452 грн/ос.;
  • для мешканців приватного сектору – 84,0339 грн/ос.

Комунальні підприємства просять миколаївців з розумінням поставитися до підвищення цін, оскільки це є «необхідним заходом для належного та стабільного функціонування підприємства та забезпечення споживачів якісними та своєчасними послугами».

Зазначимо, що нові тарифи має затвердити виконавчий комітет Миколаївської міської ради. Тоді ж і буде відомо, з якої дати платитимемо по-новому.