Ердоган зажадав від Путіна повернути Україні окуповані землі

Коментарi:

Президент РФ Володимир Путін хоче завершити війну в Україні «якомога швидше», але для цього він повинен повернути всі захоплені землі, заявив в інтерв'ю американському телеканалу PBS президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

"В Узбекистані (на саміті ШОС в Самарканді – ред.) я зустрівся з президентом Путіним, і ми провели з ним дуже ґрунтовні переговори. І він насправді показує мені, що готовий покінчити з цим якомога швидше. Це було моє враження, тому що те, як зараз йдуть справи, досить проблематично», – сказав Ердоган.

Однак він підкреслив, що війна не може закінчитися приєднанням будь-яких територій України до Росії. "Якщо на Україні буде встановлено мир, звичайно, повернення земель, які були захоплені, стане дійсно важливим. Це те, що очікується. Це те, чого ми хочемо... Землі, які були захоплені, будуть повернуті Україні", – підкреслив президент Туреччини.

Він також нагадав, що з 2014 року просить Путіна повернути Україні Крим. "Але з тих пір, на жаль, не було зроблено жодного кроку вперед", – визнав Ердоган. За його словами, у нього є «наполегливе бажання» організувати переговори Путіна і українського лідера Володимира Зеленського, щоб вони вирішили всі протиріччя. "Я хочу почути від них все. Ми поки не досягли успіху, але я не втрачаю надії», – сказав Ердоган.

На саміті Шанхайської організації співробітництва в Самарканді Путін також зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном, у якого виникли «питання і заклопотаності» через війну в Україні. Президент РФ пообіцяв відповісти на всі питання лідера Китаю.

Провів Путін зустріч і з іншим важливим партнером – прем'єр-міністром Індії Нарендрою моді. "Справжня епоха – це не епоха воєн, і я говорив з вами про це по телефону», – сказав Путіну Моді.