Шостий мільярдер відмовився від російського громадянства

Коментарi:

Мільярдер Василь Анісімов відмовився від громадянства Росії та переїхав до Швейцарії, пише Forbes з посиланням на документи, які бізнесмен подав до Британської реєстраційної палати.

Власник девелоперської компанії Coalco, чиї статки оцінюються в 1,6 млрд доларів, отримав громадянство Хорватії. Він повідомив про це владу Британії 28 вересня, оскільки в країні працює компанія Degelov UK, яка належить йому та синові казахстанського бізнесмена Якову Клебанову.

Degelov володіє 40% Степногірського гірничо-хімічного комбінату, що видобуває уран та молібден. Компанія розробляє молібденові, мідні та уранові копальні в Акмолінській та Алматинській областях Казахстану. Йому належить одне з найбільших у країні уранових родовищ — «Буденівське».

При реєстрації Degelov у Британії в 2017 році Анісімов був названий громадянином Росії, який мешкає в РФ. 12 жовтня указом президента Росії Анісімов був нагороджений орденом "За заслуги перед вітчизною" IV ступеня. До 1 жовтня він обіймав посаду президента федерації дзюдо Росії, перший віце-президент якої – мільярдер та близький друг Путіна Аркадій Ротенберг.

До цього п'ять російських мільярдерів оголосили про відмову від громадянства Росії. Після початку війни в Україні про це заявили: засновник інвестиційної компанії Freedom Finance Тимур Турлов, засновник групи фондів DST Global та колишній співвласник Mail.Ru Group Юрій Мільнер, засновник Revolut Микола Сторонський, засновник «Трійка Діалог» Рубен Варданян та засновник Тінькофф банку Олег Тіньков .

«Тут дихається вільно, і я вірю в те, що Казахстан завдяки своїй миролюбній та гостинній політиці зможе побудувати нову, багатшу, ефективнішу і справедливішу державу», — написав Турлов, повідомивши про відмову від російського громадянства.

«Ми з сім'єю назавжди залишили Росію у 2014 році, після приєднання Криму до Росії. А цього літа ми офіційно завершили процес виходу з російського громадянства», – написав Мільнер. Сторонський особистих заяв не робив.

«Я вирішив переїхати до Арц (невизнана республіка Нагірний Карабах. — ред.), відмовившись від російського громадянства. Це рішення далося мені непросто, але я впевнений, що так правильно», – заявив Варданян.

«Я ухвалив рішення вийти з російського громадянства. Я не можу і не хочу асоціюватися з фашистською країною, яка розпочала війну з мирним сусідом», — написав Тіньков. Він зазначив, що ненавидить «путінську Росію», але любить усіх росіян, які «однозначно виступають проти цієї шаленої війни!».