"Живі гроші" чи житловий сертифікат за зруйноване житло, – Кабмін визначався

Коментарi:

Компенсації за зруйноване житло українцям не видаватимуть грошима, аби мінімізувати корупційні ризики.

Кошти безпосередньо переказуватимуть продавцю квартири або будинку, що обере людина, яка втратила житло. Таке пояснення озвучив віцепрем'єр-міністр із відновлення України Олександр Кубраков. Відповідні правила прописані в законопроєкті №7198, його ще не ухвалено парламентом.

Отримати компенсацію грошима українці зможуть лише у разі самостійного ремонту (відновлення) зруйнованого житла чи будівництва нового будинку. У решті випадків постраждалий отримає сертифікат-гарантію фінансування купівлі квартири або іншого житлового приміщення.

"Ми впроваджуємо максимально прозорі механізми. Людина вибирає собі те, що їй потрібно, а держава переказує продавцеві кошти, що відповідають вартості зруйнованого житла, вказаній у житловому сертифікаті. Це механізм, який максимально усуває корупційні ризики, а люди гарантовано отримують своє житло", – зазначив Кубраков.

Він також додав, що у законопроєкті чітко прописано терміни розгляду заявок на компенсації, а також терміни видачі самих сертифікатів. На це дається 30 днів. Першими житлові сертифікати отримають ті, хто вже подавав заявки на відшкодування втрат у Дії чи ЦНАП. Також законопроєкт визначає пріоритетне право на компенсацію для осіб, які:

отримали внаслідок війни інвалідність;
є членами сім'ї загиблого ветерана війни;
є багатодітними сім'ями;
мають інвалідність 1-ї та 2-ї груп;
є спадкоємцями осіб усіх цих категорій.

Як повідомлялося, понад 2,4 мільйони українців проживають у пошкодженому в результаті агресії Росії житлі. До “Дії” вже надійшло понад 316 тисяч заявок про знищене та пошкоджене майно. Законопроєкт №7198 Верховна Рада схвалила у першому читанні у квітні 2022 року.

Заступниця міністра Олександра Азархіна зазначила, що міністерство та команда авторів законопроєкту №7198 виступали категорично проти того, щоб держава сама будувала житло замість зруйнованого та селила там людей.

Ми були проти цього, і ми раді, що наш підхід підтримали”,- зазначила Азархіна.

“Житловий сертифікат” можна буде використовувати упродовж п’яти років для купівлі квартири, приватного, садового чи дачного будинку на первинному чи вторинному ринках. Можна вибрати будь-який регіон, окрім тимчасово окупованих територій та таких, де ведуться бойові дії. Якщо коштів житлового сертифіката для купівлі бажаного об’єкта нерухомості недостатньо, людина може додати суму, що бракує”, – додала вона.

За словами чиновниці, базовим джерелом для компенсацій мають стати заарештовані російські активи.