Відео, на якому, нібито, «одеські поліцейські забирають чоловіка у військкомат», було знято в Миколаєві, – Білошицький

Коментарi:

Приклад того, як працює ІПСО, і як на це ведуться українці

Ось вам ще один яскравий приклад роботи ворожої ІПЗГ (інформаційно-психологічної операції). Нещодавно у багатьох проросійських Telegram-каналах виклали відео «зради». На ньому нібито одеські патрульні під «дулом» автомата забирають чоловіка до військкомату.

Ситуацію роз'яснив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

«Якщо коротко: відео, на якому патрульні зі зброєю в руках затримують чоловіка, знято 22 січня, проте не в Одесі, а Миколаєві. І нікого там не забирали до військкомату. А передісторія була така: жінка в істериці зателефонувала до поліції і повідомила, що її вітчим зарубав чоловіка сокирою. Звучить жахливо, але для патрульних такі виклики не є новиною. Хочу сказати, що хлопці відпрацювали на 100%. За лічені хвилини прибули на місце події, затримали п'яного агресивного кривдника, надали медичну допомогу потерпілому та викликали слідчих. Словом, подія на відео зовсім не про мобілізацію «під дулом автомата», чи згодні? Ось саме так і працює вороже ІПЗГ: розгойдувати населення, поширивши чергову брехню, змусити нас панікувати. Тому, друзі, дотримуйтесь інформаційної гігієни та черпайте інформацію лише з офіційних та перевірених джерел», – написав Білошицький.

Що таке ІПСО

Просте розшифрування – інформаційно-психологічна операція. Це дещо змінений переклад поняття Psychological Operations, PSYOPS. Значення, якщо максимально спростити, у тому, щоб спочатку вплинути настрої груп у суспільстві. На наступному етапі поширення таких настроїв прямо відіб'ється на діях представників цього суспільства.

До елементів ІПЗО належать дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії в тилу, кібератаки.

Часто певну інформацію запускають через майданчики пропаганди, щоб надалі вона розповсюджувалася вже самими носіями, стала «вірусною». Очевидною метою Росії зараз є деморалізація і паніка. Інформація, почута «сарафанним радіо», найбільш небезпечна.