Зеленський написав Макрону «олімпійського» листа та показав фото зруйнованого стадіону у Миколаєві

Коментарi:

Російські спортсмени хвалять путіна, лають МОК і шукають лазівки залишитися у великому спорті

Президент України Володимир Зеленський написав листа Емманюелю Макрону через намір МОК допустити російських спортсменів до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

«Спроби МОК повернути російських спортсменів на змагання та Олімпійські ігри – це спроба сказати усьому світу, що терор може бути чимось прийнятним. Нібито можна заплющити очі на те, що росія робить з Херсоном, з Харковом, з Бахмутом та Авдіївкою», – сказав Зеленський у відеозверненні.

Він зазначив, що направив листа президенту Макрону «якраз із цього приводу» і впродовж розмови, яка відбулася між лідерами 24 січня. Тоді Зеленський наголошував, що спортсменам із Росії не місце на Олімпіаді в Парижі.

«Готуючись до паризької Олімпіади, ми маємо бути впевнені в тому, що росія не зможе використати її чи будь-яку іншу міжнародну спортивну подію для пропаганди агресії чи свого державного шовінізму», — наголосив український президент.

Він опублікував фотографії спортивних об'єктів, які зашкодили окупанти. Серед них і Центральний міський стадіон у Миколаєві.

Зеленський додав, що в першій половині XX століття в Європі «було допущено дуже багато помилок, які призвели до дуже страшних трагедій».

«Була й значна олімпійська помилка. Олімпійський рух і держави-терористи не повинні точно перетинатися», — резюмував він.

Раніше президент МОК Томас Бах виступив проти усунення російських та білоруських спортсменів від Олімпійських ігор 2024 року у Парижі. За його словами, вони "можли б виступати під нейтральним прапором".

А перед цим, 25 січня, МОК опублікував заяву, в якій закликав дозволити окремим російським та білоруським спортсменам, які не підтримують війну в Україні, брати участь у спортивних змаганнях під нейтральним прапором.

Про позицію російських атлетів можна судити з Ольги Зайцевої. Вона – дворазова олімпійська чемпіонка, яка свого часу виконувала обов'язки головного тренера збірної росії з біатлону. У 2017 році рішенням МОК за допінг було позбавлено срібної медалі Олімпіади-2014 та довічно відсторонено від участі в Олімпійських іграх. Так ось, що ця дама днями заявила, що підтримує путіна і війну, розв'язану в Україні:

«Якщо спортсмени поїдуть, невідомо, що там буде. Можливо, їх закидають яйцями, і ми ще маємо мовчати? Я вважаю що це не правильно. Я категорично ставлюся до позиції МОК, вони роблять неправильно. Нами кермують, як хочуть, а ми за ними йдемо хвостиком. Можливо, я не правий, але думка у мене така... У словах МОК я бачу посил відмовитися від того, що робить наша країна. Я, наприклад, за свою країну, я погоджуюся з тим, що вона робить. Я за СВО, я за свого президента»

Водночас Олімпійська рада Азії (OCA) запропонувала російським та білоруським спортсменам, відстороненим від багатьох міжнародних змагань, взяти участь в Азіатських іграх та інших турнірах цього регіону.

А у МОК підтвердили, що санкції проти росії та Білорусі залишаються чинними. На території обох країн заборонено проводити міжнародні змагання.